Anja’s ‘Tour du Zorg’ – deel 1

singelhof-oc-b_lOGP staat voor passende zorg dichtbij voor alle inwoners van Midden-Delfland. We willen dat iedereen zoveel mogelijk zelf de regie houdt over het eigen leven. De Rijksoverheid heeft per 1 januari 2015 veel zorgtaken over geheveld naar de gemeenten (de AWBZ begeleiding naar de WMO, volledige Jeugdzorg en participatie). Hoe dat precies zou gaan uitpakken was vooraf nog niet bekend, maar het was wél duidelijk dat het met minder geld moest. OGP is een jaar later benieuwd wat u merkt van de veranderingen in de zorg. Daarom gingen wij actief op zoek naar verhalen van inwoners die hiermee te maken hebben. We bezochten de inloopzondag in de Singelhof in Maasland en spraken we met bewoners van Woondroom (voor jongvolwassenen met autisme). We gingen ook langs bij Veldvreugd (gehandicaptenzorg) in Schipluiden en de Dorpskamer van Den Hoorn.  Op 13 januari 2016 organiseerden we bovendien een stamppotavond over de Jeugdzorg. De komende weken vertellen wij wat wij te weten zijn gekomen tijdens onze “Tour du Zorg”.

Maasland – Singelhof

Het is een regenachtige zondagmiddag in december. Buiten waait de wind, maar binnen in de Singelhof is het warm en zitten twee groepjes ouderen aan tafel. Aan de ene tafel wordt Rummicub gespeeld en aan de andere tafel Domino. Wanneer wij binnenkomen wordt er een lekker kopje koffie geschonken door een vrijwilliger. Natuurlijk kunnen wij meedoen, gezellig, kom erbij! Tussen de fanatieke spelletjes door wordt het ons duidelijk dat de inwoners in Maasland eigenlijk prima tevreden zijn over de mogelijkheden in de zorg. De lijntjes zijn kort. Welzijn Midden Delfland en Pieter van Foreest zitten in het gebouw en men kent elkaar. Hierdoor is de drempel laag…. en wordt (extra) hulp snel geregeld. Niet alleen voor elkaar, maar ook door elkaar. Wat de een niet kan of weet, weet de ander wel te vertellen. De saamhorigheid is groot. Maar alleen die eigen bijdrage: kan de gemeente daar niet iets aan doen? Die bijdrage is best hoog geworden! En de pensioentjes worden steeds kleiner, dat moeten we wel weten. Later op de middag wordt de koffie vervangen door een sapje, wijntje of een glaasje advocaat. Buiten wordt het donker, maar binnen raken we vertrouwd met elkaar en de gesprekken gaan al snel over meer persoonlijke dingen. Tja, het valt niet altijd mee hoor, wordt mij in vertrouwen verteld. “Inleveren is wel iets dat je op deze leeftijd moet leren accepteren, anders wordt het ene grote klaagzang.” Verlies is iets dat alle mensen treft en dat iedereen herkent. Verlies van gezondheid, verlies van partner en mensen om je heen, verlies van contacten en verlies van zelfstandigheid. Voor degenen die kinderen hebben, is het minder pijnlijk, zij hoeven geen vreemden te vertrouwen. Maar als je geen kinderen hebt en je jouw papieren niet meer zelf uit kunt zoeken of kan invullen, dan wordt het lastig. Zeker de komende tijd, als de regering alles digitaal wil gaan doen. De spelletjes worden stilgelegd, iedereen discussieert mee. Over de digitalisering is onbegrip, boosheid en verontwaardiging. “Ze moeten niet denken dat ik op mijn leeftijd nog de digitale snelweg op kan”. “Ja, ik heb het wel geprobeerd, maar je moet steeds meer onthouden en helemaal zelf kom ik er echt niet uit.” Het gevoel van oneerlijkheid overheerst. Ouderen die best nog de eigen administratie kunnen voeren, maar als het digitaal moet, gedwongen worden om privégegevens met derden te delen. Dat voelt als het laatste stukje verlies van zelfstandigheid. Toch toont men zich ook hier veerkrachtig. Al snel klinken opmerkingen als “niet klagen, maar dragen” en “het schiet niet op om te gaan zitten kniezen”. Langzaam aan worden de spelletjes opgeruimd. Het was weer gezellig en wij mogen zeker nog een keer terugkomen. Dat doen we zeker! OGP noteert na dit bezoek twee belangrijke aandachtspunten: de hoogte van de eigen bijdrage en de combinatie van digitalisering en privacy in het sociaal domein. En oh ja. We noteren ook iets opvallends. Wat een kracht en wat een positiviteit in Midden-Delfland!

 

Denkt u na het lezen van deze column: “Hier zijn ze niet geweest en ik heb ook iets te vertellen”? Bel of mail mij en ik kom graag een keer bij u langs!

Anja Kardol | gemeenteraadslid
a.kardol@ogp-md.nl of 06-13456948

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.