Toch leuk zo’n nieuw gemeentehuis!?

Vorige week rolde de uitnodiging voor de opening van het nieuwe gemeentehuis in mijn bus. Wat blijkt? Alweer wordt er groot uitgepakt. Meester Pieter van Vollenhoven en niemand minder komt onze vergaderzaal openen. Een leuk feestje met hoog bezoek. Toch?  Eerlijk gezegd wil bij mij de grote vrolijkheid over het nieuwe gemeentehuis nog niet komen, zelfs al zou meester Pieter een leuke stukje piano komen spelen.  Ik kan het niet helpen, maar het blijft bij me knagen. Het gemeentebestuur zorgt opnieuw goed voor zichzelf.  Eerst 16 miljoen euro voor een eigen huis,  milieuvriendelijk, maar wel met Chinees riet. Een onvoorstelbaar bedrag. Ik herinner me de enquête – een van mijn eerste politieke activiteiten hier in Midden-Delfland  – waaruit bleek dat meer dan 80% van de inwoners van Midden-Delfland dit plan niet zagen zitten. Maar het ging gewoon door. Ik denk aan de inmiddels bijna ontelbare sneren  van burgers – onlangs ook nog in De Schakel – met als vast patroon ‘ja, ja geen geld voor wat burgers willen, maar wel alles voor het gemeentebestuur zelf’.

Maar, ik wil van deze negatieve gedachten afkomen, dat ik gewoon van het nieuwe gemeentehuis kan gaan houden. Nou ja, houden van is misschien wat veel gevraagd, maar dat ik er gewoon mee kan leren leven. Want laten we wel zijn – het gemeentehuis staat er. Het geld is uitgegeven en we moeten als raad in het gemeentehuis gewoon aan het werk voor de burgers en bedrijven van Midden-Delfland.  Niet meer zeuren dus en met mijzelf afspreken dat we ons nooit meer zo laten (in)pakken!

gemeentehuis-januari2013Maar misschien kunnen we meer doen! Laten we samen het nieuwe gemeentehuis proberen te verbinden met een beetje goed gevoel. Een leuke associatie – een ‘like’je, noemen we dat tegenwoordig op facebook. Ik kreeg mijn fractie mee met mijn plan. Daarom dienen we tijdens de eerste raadsvergadering in het nieuwe gemeentehuis  een voorstel is om 1% van de bouwsom – klinkt als niet veel, maar toch altijd ruim 150.000 euro – te bestemmen voor u! Voor uw kleine verbeterplannen in de buurt, die u mag voorstellen. Dus eindelijk die scheve stoeptegel eens rechtstraten, of een kleine wipwap of kip voor de kleintjes, een nieuwe boom in het plantsoen, een verfje voor een schutting langs de straat, een bindende sociale activiteit. Roept u maar! De gemeente doet een financiële bijdrage namens het gemeentehuis en u als burger werkt mee aan de realisatie van het plan. Steunt u ons plan, met leuke suggesties? Dan gaan alle partijen ermee akkoord en worden we allemaal alsnog blij van het nieuw gemeentehuis.

Meer informatie vindt u op de facebook pagina van OGP MD. Daar kunt u ons voorstel ook ‘leuken’, dat helpt om het plan te laten slagen.

Ivan Trouwborst, fractievoorzitter

Sleutelwoorden of 'tags':

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.