Nacht van de nacht in Midden-Delfland

Op zaterdag 27 oktober vonden in Midden-Delfland drie nachtelijke activiteiten plaats om de Nacht van de Nacht te beleven. De gemeente Midden-Delfland deed dit jaar voor het eerst mee en doofde de verlichting van openbare gebouwen. OGP Midden-Delfland greep die gelegenheid enthousiast aan en nam met lokaal actieve mensen het initiatief voor de nachtelijke activiteiten. De gemeente schakelde met de hulp van Westland Infra op de Lotsweg en de Woudselaan in Den Hoorn dit weekend speciaal de straatverlichting uit.

De Nacht van de Nacht in Den Hoorn was supergeslaagd. Er waren wel zestig aanmelding maar slechts de eerste 25 konden meelopen. Ter plekke moesten nog mensen teleurgesteld worden.

De Nacht van de Nacht in Den Hoorn was supergeslaagd. Er waren wel zestig aanmelding maar slechts de eerste 25 konden meelopen. Ter plekke moesten nog mensen teleurgesteld worden.

De ontvangst was bijzonder omdat op meerdere plaatsen langs de Woudselaan vuurkorven de weg wezen en een heel groot vuur bij het huis nr. 14 van John Kleijweg ons begroette, die ons ook veilig dwars door de polder en door het donkere bos leidde (niet zo donker als verwacht, want de maan scheen vol!). We zijn over sloten gebalanceerd wel met toestemming van de boeren. John heeft op verschillende plaatsen gestopt en toelichting gegeven met veel toewijding en over van alles wat er zo in het gebied speelt. We hebben uilen gehoord, ganzen en eenden, hebben naar de sterren gekeken en de sterrenbeelden geïdentificeerd. Dan hebben wij een boer bezocht, een jonge vent, was nog volop aan het werk met zijn 120 melkkoeien, de kalveren en – ik weet niet meer hoeveel – geiten. Er was een hele grote lichte en moderne koestal bijgebouwd zodat er nu drie stallen aanwezig waren op het erf. In de oudste waren de geiten gehuisvest, ook voorzien van een moderne melkinstallatie. Daar hebben we van alles over koeien en geiten gehoord en over het moderne boer zijn in Midden-Delfland. Op het eind van het boerenerf was nog een schuilhut voor jagers, die op hazen jagen en eenden. Voor mij was nieuw dat er geen konijnen in de polder zijn omdat de jongen in holen blijven, waarvoor de polder niet geschikt is. Ook zijn de jonge konijnen niet zo onafhankelijk als jonge hazen. De deelnemers waren allen zeer enthousiast over de nachtwandeling! Er waren niet alleen mensen uit Den Hoorn, maar ook uit Delft, Maassluis en het Westland. Bekroond werd de wandeling tenslotte in een verwarmde druivenkas, mooie verlicht en versierd. Thea en de Kleijwegs hebben voor heerlijke drankjes (gloeiwijn, hete chocolademelk, koffie) en lekkere hapjes gezorgd.

Er was een bijzonder leuke stemming. Ik had een soort kerstgevoel, dat kwam wel van de vele lichtjes en de gloeiwijn. De kas was uitmate goed geschikt voor zo een feestje, en dat was het! Ik fietste als een van de eersten weer naar huis, maar het was toch al half één.

Er was een bijzonder leuke stemming. Ik had een soort kerstgevoel, dat kwam wel van de vele lichtjes en de gloeiwijn. De kas was uitmate goed geschikt voor zo een feestje, en dat was het! Ik fietste als een van de eersten weer naar huis, maar het was toch al half één.

Na afloop van de wandeling voegden de overige gasten zich bij het gezelschap. Onder hen nieuwe en oude bewoners van de Woudselaan. Zij waren gekomen om kennis met elkaar te maken. Maar ook voor het optreden van de Maxima’s uit Den Hoorn. De Maxima’s speelden liederen van hun nieuwe cd ‘Woudselaan en verdersweg’. Het lied ‘Woudselaan’ lijkt te gaan over de sloop van de kassen en de nieuwbouw die daarvoor in de plaats is gekomen. De slotzin in het refrein ‘Goud dat blijft de Woudselaan’ verraadt dat het over de bewoners gaat, die ondanks de ingrijpende veranderingen een mooie hechte buurt zijn gebleven, die plaats biedt aan nieuwe bewoners en gasten.

En dat is nou precies wat alle deelnemers aan deze Hoornse Nacht van de Nacht hebben ervaren.

De nachtwandeling in Schipluiden leek meer een exclusieve aangelegenheid. Zes mensen hebben genoten van het volkomen gladde water van de Vlaardingsevaart bij lekkere kou, windstilte en bijna volle maan. De wandeling ging vanaf de Trambrug over de Duifpolderkade tot het pontje en terug over het Vlaardingsekade en het Vrouw Avenpad. Bij het gemaal van de Duifpolder werd een glaasje geschonken en een spannend verhaal verteld over een spook op een poldermolen, daarna draaide het groepje zich met het pontje naar de overkant. De volgende ochtend waren de dahlia’s definitief bevroren!

De Nacht van de Nacht in Maasland was een succes met twintig deelnemers. Na een onthaal aan de

Commanderij sloeg de groep de Commandeurspolder in over het Doelpad naar de Kwakelweg. Leendert Roza zorgde ervoor, dat de deelnemers onderweg geen vogelgeluid misten. Bij de Kwakel rechtsaf naar de Noordvliet en over de Trekkade terug naar het dorp.

Onderweg zijn veel vogels gehoord. Het weer was natuurlijk prima, droog en windstil. De ontvangst bij Marjan Pols, de toelichting van Leendert, het spookverhaal en het opkikkertje bij picknickplaats waren allemaal geslaagde elementen.

Met dank aan Susanne, Thea, John, de Maxima’s, Edwin, Peter, Harry, Ivan, Lydia, Leendert, Marjan , Ronald en nog veel meer mensen. Dat doen we volgend jaar weer!

jfvrfwqb

Pia van Oord

Sleutelwoorden of 'tags':

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.