Innovatie in de polder – dat moet!

Jakob Jongsma

Jakob Jongsma

Innovatie in de polder

Innovatie in de polder is de sleutel tot duurzaam succes. Zowel voor de ondernemers als voor Midden-Delfland. Duurzaam succes klinkt aantrekkelijk en dat is het ook, want wie wil dat niet? Als ondernemer moet je meegaan met de tijd, maar als je echt innoverend bezig wilt zijn, is dat alleen niet voldoende; proactief moet je zijn, trendsettend. Zulke ondernemers zijn er gelukkig ook in Midden-Delfland. Je vindt ze onder andere in de horeca, watersport, de aannemerij, dienstverlening en natuurlijk veehouders en paardensport. De projecten die deze ondernemers opzetten verrijken Midden-Delfland. Terecht dan ook dat OGP elk jaar enkele van deze ondernemers een groene ‘pluim’ geeft, want progressieve ondernemers maken het verschil. Maar mensen, vernieuwen is niet simpel! Dit verklaart waarom niet alle ondernemers innoveren. Het valt niet mee om naast de drukte van de dagelijkse werkzaamheden en de vele administratieve lasten ook nog te vernieuwen. Hardwerkende ondernemers zijn bovendien helemaal afhankelijk van het inkomen uit hun bedrijf. Niks geen vast salaris of een mooie bureaubaan met zekerheden. Ondernemen is risico nemen, zonder vangnet, waardoor innoveren niet altijd op het eerste plan kan komen te staan. Een nieuw product of een nieuwe dienst – ik heb zelf aardig wat ervaring met innovatie in de recreatie – komt vaak in een flits bij je op. Vervolgens ben je echter vaak jaren en veel geld verder voordat die mooie dienst, of dat goede product dat je bedacht hebt echt werkt en rendeert. Op het moment dat dit wel lukt, is dat uiteraard dan wel je beloning als ondernemer. Niet alleen financieel, maar ook het goede gevoel dat het je is gelukt om iets nieuws neer te zetten, is prachtig.

Een gemeente of een andere overheidsinstantie die innovatie wil steunen, moet snappen wat innovatie vergt van de ondernemer. Die gemeente moet ook snappen dat je als overheid niet alle verantwoordelijkheid voor een nieuwe ontwikkeling  – die natuurlijk vaak nét niet past binnen de regels – kan neerleggen bij die vaak toch al zwaarbelaste ondernemer. Als gemeente kun je innovatie niet afdwingen, wél ‘uitlokken’ en faciliteren. Willen we als gemeente echt meedoen op innovatief gebied, dan moeten we een aantal uitdagingen aangaan: meer ondernemerschap en leiderschap inzetten, inspirerende toekomstvisies ontwikkelen, beter samenwerken, innovatieve ICT-systemen inzetten en ten slotte: zorgen dat innovatieve ideeën de eindstreep halen en werkelijk in de markt worden gezet.

Als ondernemer weet ik wat het is om te ondernemen en te innoveren tegelijkertijd. Eén van mijn doelen is om hiertoe bij te dragen vanuit mijn plaats binnen de gemeenteraad. Ik laat in de gemeenteraad daarom graag het geluid van de ondernemers horen. Ik roep alle ondernemers op: blijf innoveren. Want: innoveren is investeren in een duurzame toekomst en dat houdt je bedrijf en de economie draaiende!

Jakob G. Jongsma
Gemeenteraadslid voor OGP Midden-Delfland
jakobgjongsma@gmail.com

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.