Wonen voor jongeren in Midden-Delfland

Starterswoningen in Den Hoorn – Foto: OGP

Tijdens het behandelen van de begroting afgelopen week was het thema “ wonen en jongeren in Midden-Delfland “prominent onderdeel van het gesprek: hoe zorgen we ervoor dat de jongeren in onze dorpskernen ook de mogelijkheid krijgen om hier te blijven wonen. Terecht dat jongeren daar zelf ook aandacht voor vragen. Vanuit OGP begrijpen we deze vraag en werken we graag mee aan oplossingen.

Om maar meteen met de spreekwoordelijke de deur in huis te vallen: helaas, een snelle en makkelijke oplossing bestaat niet. De beschikbaarheid van woningen in de hele regio is schaars en de huizenprijzen zijn hierdoor hoog. In Midden-Delfland liggen de prijzen nog hoger dan in de rest van de regio. Door het dorpse karakter en het mooie buitengebied is het hier fijn wonen. Het aanbod voor een gewone eengezinswoning met 4 kamers is echter beperkt, de vraagprijs minimaal €350.000 maar vaak ook (veel) meer. Dat is alleen betaalbaar voor tweeverdieners met meer dan een gemiddeld inkomen. En toch zijn de huizen vaak binnen enkele weken verkocht en vaak voor meer dan de vraagprijs.

Starterswoningen in Den Hoorn – Foto: OGP

En de betaalbare huizen voor echte starters bestaande uit een woonkamer plus 2 slaapkamers? De afgelopen jaren zijn ze nieuw gebouwd en verkocht voor een bedrag tussen €185.000 en €200.000, bijvoorbeeld in Den Hoorn (Look-West en Balkengat) en Schipluiden (Koningskerk). Nu een paar jaar later stromen sommige eerste bewoners door. Dezelfde huizen worden nu verkocht voor een bedrag rond €275.000. Het nieuw bouwen van deze huizen levert dus éénmalig een oplossing voor de eerste bewoner(s) op en daarna zijn ze weer moeilijk bereikbaar voor de doelgroep.

De huidige huizenmarkt met hoge huizenprijzen is moeilijk te temmen, niet alleen in Midden-Delfland, maar in de hele randstad. Een oplossing als wat meer grootschalige nieuwbouw in de open polder gaat ten koste van het groene gebied. Het bestaansrecht van onze mooie gemeente ligt juist in ons open landschap dat niet voor niks is benoemd tot Bijzonder Provinciaal Landschap. Dat bescherm je aan de randen, bouwen in het groen is daarmee voor OGP geen optie.

Starterswoningen met Koopgarant in Maasland – Foto: OGP

Het is bovendien moeilijk om doorstroming te realiseren. Senioren en “empty-nesters” gaan niet automatisch kleiner wonen: ze moeten echt verleid worden. Dat betekent ruime appartementen bouwen en dat kan maar beperkt gebeuren.

Huurwoningen zijn voor starters ook moeilijk te krijgen. Binnen de regio Haaglanden is de afspraak dat elke gemeente woningen beschikbaar moet houden voor de regio. Daar waar onze inwoners voorrang kunnen krijgen, gebeurt dat uiteraard. De regel is dat 25% van het aanbod voor de eigen inwoners is en dat betekent dus dat je kunt inschrijven voor een woning in de hele regio Haaglanden.

Wat kan OGP wel doen?

De afgelopen jaren richt OGP zich op oplossingen die passen bij de situatie in onze gemeente en dat blijven we doen. Daarvoor zetten we in op een aantal praktische aandachtspunten:

  • Bouwen in de drie dorpskernen in een mix van koopwoningen voor starters, doorstromers en empty-nesters. Daarnaast realisatie van sociale huurwoningen;
  • Zorgen voor het betaalbaar houden van woningen voor starters: inzetten van erfpacht, koopgarantwoningen en het beperken van de mogelijkheid tot uitbouw/vergroten van dit soort woningen;
  • Inzet van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat betekent dat een groep inwoners zelf een nieuwe woning ontwikkelt en dat geeft doorstroming op de lokale woningmarkt;
  • Daar waar dat kan, het mogelijk maken van andere/nieuwe woonvormen zoals “tiny houses”. Dat is niet voor iedereen een oplossing, maar zeker wel een betaalbare vorm van wonen op tijdelijke locaties.

We staan open voor andere manieren om de betaalbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren, maar nu is de eerlijke boodschap aan de jongeren van Midden-Delfland dat de gemeente echt niet kan zorgen voor ruime eensgezinswoningen van onder de twee ton vrij op naam. Dat zouden we zeker graag willen, maar uit het bovenstaande is wel duidelijk dat dat niet lukt. In één keer verhuizen van je ouderlijk huis of een studentenkamer naar zo’n ruime woning zal niet vaak mogelijk zijn. Maak dus een plan voor je eigen wooncarrière. Huur iets met vrienden, koop eerst iets kleins of probeer een flat in Delft te krijgen. En ga sparen, want dan kan je bij een volgende stap een droomwoning in Midden-Delfland kopen.

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.