OGP deelt voor de 7e keer Groene Pluimen uit aan ondernemers

Midden-Delfland, 15 november 2014

 

Persbericht 

Voor de 7de keer deelt OGP dit najaar Groene Pluimen uit aan ondernemers die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor duurzaamheid en milieu in Midden-Delfland. Dit jaar gaan de pluimen naar de volgende personen:  

 

1. Boeregoed kas

 

Remy Mosch  uit Schipluiden is een van de initiatiefnemers van de in 2013 opgerichte ‘Boergoed’ kas. Op deze tuinderij in De Lier worden  groenten en fruit zoveel  mogelijk op biologische wijze gekweekt
en direct aan de gebruikers verk
volkskasocht. Ook kleine telers uit de omgeving kunnen hier hun biologische producten brengen. Aandacht is er ook voor ‘vergeten groenten’ en nieuwe rassen. Daarnaast worden met de kas ook mensen uit verschillende lagen van de lokale bevolking met elkaar in contact gebracht en worden mensen die in een sociaal isolement zitten door vrijwilligers geholpen. Ook worden mensen die werkeloos thuis zitten geholpen aan werkervaring. Dit is een schitterend voorbeeld van hoe we participatie kunnen vormgeven. Hier delen we graag een Groene Pluim uit!

Fractielid Ivan Trouwborst en OGP bestuurslid Harry Arkesteijn reikten de Groene Pluim uit aan Remy Mosch, Frank van Kleef, Pleuny Boers en Gert Kogeler.
Zie voor meer achtergrond www.boeregoed.nl/volkskas

 

 

 

 

 

 

2. Kindercentrum ’t Kickertje Den Hoorn image

-’t Kickertje heeft rondom de nieuwe huisvesting aan ’t Warmoesland in Den Hoorn een natuurspeeltuin aangelegd. Tevens hebben zij in samenwerking met GAM van Leeuwen het braakliggend stuk terrein aan de Oranjelaan (eigendom van Van Leeuwen) omheind en bestempeld als tijdelijk natuurspeelterrein voor alle kinderen in de buurt (4 t/m 14 jaar). Gezamenlijk houden zij het terrein netjes totdat het bebouwd wordt. Er wordt volop gebruik van gemaakt, de Hoornse kinderen zijn erg blij met deze plek waar ze samen met hun buurtgenootjes lekker kunnen ravotten. Dat verdient zeker een Groene Pluim! Die kregen Toni van der Velden (met pluim) Sam Semati en Jurriaan Sloff van OGP fractielid Sonja Smit.
Zie verder ook www.kickertje.nl

 

 

 

 

3. Appetjesdag.  

In Midden-Delfland staan veel appelbomen. Vroeger brachten de mensen hun appeltjes naar de bakker, om in de oven te drogen, tegenwoordig is er in onze gemeente een mobiele appelpers.Boerenbont2

Winkel Boerenbont van Tineke en Maarten van den Berg in Maasland heeft met hulp van de stichting Groen Goud hiertoe een paar jaar geleden het initiatief genomen. De appels komen voor een flink deel van boomgaard Dijkshoorn uit de Westgaag. In de pers wordt het fruit gewassen, klein gemaakt, geperst , gepasteuriseerd en vacuüm  verpakt. Zuiver appelsap dus, zonder enige toevoeging.  De rest, appelpulp, wordt aan de koeien gevoerd. In oktober is op deze wijze 6000 kg appels  uit Midden-Delfland verwerkt tot 4000 liter appelsap

Het sap is bij Tineke in de winkel ook te koop. Echt Citta Slow dus en een goede reden voor OGP raadslid Anja Kardol om hiervoor een Groene Pluim uit te reiken.
Zie ook www.boerenbont-maasland.nl

Voor meer informatie over de Groene Pluimen:
Bestuur OGP Lydia van der Kieft, lydia@houtenbos.info

 

 

Sleutelwoorden of 'tags':

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.