Korte berichtjes uit de raadsvergaderingen van september en oktober 2024

Aanpassing bestemming Doelpad 9 Maasland

Doelpad Maasland

Besloten is de bestemming van de plek van de oude en vervallen schuren aan het Doelpad 9 in Maasland te veranderen in “Agrarisch, niet bebouwd”. Daarmee worden deze vervallen schuren straks gesloopt en komt er grasland voor terug.

In de gesprekken met de eigenaar is besloten dat in ruil daarvoor het kooikershuisje bij de eendenkooi verderop mag worden uitgebreid met een ontvangstruimte voor bezoekers en een betere opslag. En dat het huisje gedurende het kooikerseizoen mag worden bewoond. Vanuit de gemeente wordt er op toegezien dat ook alleen in het eendenseizoen bewoning zal plaatsvinden.

Vanuit OGP zijn we tevreden met deze stappen: door de sloop van de oude schuren wordt een stukje polder wordt weer wat mooier (en veiliger).

Volgende stap voor zorgwoningen bij de Hoornbloem in Den Hoorn

De Hoornbloem in Den Hoorn

Met het vaststellen van het beeldkwaliteitsplan komt is de volgende stap gezet in het realiseren van 30 zorgwoningen voor ouderen op de plek van de Hoornbloem. Omdat we het belangrijk vinden dat ook voor deze doelgroep in Midden-Delfland (meer) mogelijkheden komen, hebben we ingestemd met dit voorstel. Wel met daarbij een extra opdracht aan de wethouder om ook te zorgen voor een goede gemeenschappelijke ruimte die ook gebruikt kan worden door de (kleine) verenigingen die nu gebruik maken van de faciliteiten van de Hoornbloem maar straks geen onderdak kunnen vinden in de nog te bouwen DIOS-sporthal.

Huisvestingsplan scholen vastgesteld

Mariaschool in Den Hoorn

We hebben ingestemd met het integraal huisvestingsplan onderwijs dat in goed overleg met de schoolbesturen tot stand is gekomen. Hierdoor is voor de komende jaren duidelijk zicht op waar wat moet gebeuren om de huisvesting voor onze scholen op orde te houden. Met op korte termijn bijvoorbeeld het plaatsen van extra lokalen bij “de Schutse” in Maasland.

Een andere grote investering is de vervanging van de Mariaschool aan het Oranje-Nassauplein in Den Hoorn over een aantal jaren. Deze locatie is groot is en ligt centraal in het dorp. Bij nieuwbouw kan dan wellicht een combinatie van school en woningen worden gebouwd. Daarom hebben we samen met de collega’s van Mijn Partij een motie ingediend om dat op tijd te onderzoeken.

Deze motie is aangenomen, zodat de wethouder op tijd aan de slag kan en de uitkomsten met de gemeenteraad kan bespreken. Hopelijk ontstaat hier weer een mooie kans voor ook de bouw van woningen voor jongeren en senioren!

Toekomstvisie Midden-Delfland 2050 vastgesteld

We hebben ingestemd met de toekomstvisie als richtinggevend document voor de verdere stappen de komende jaren. Mooi om te zien hoe bij het maken van deze visie zoveel inwoners betrokken zijn geweest en die betrokkenheid ook vast zal worden gehouden. Zie ook het artikel van de WOS:

Midden-Delfland actief aan de slag met Toekomstvisie 2050 | WOS

Duidelijkheid over financiering voor verenigingen en welzijnsorganisaties

Ruim twee jaar geleden hadden we in de gemeenteraad een best ingewikkelde discussie over een lening aan SV Den Hoorn die veel geld nodig hadden voor een derde kunstgrasveld. Duidelijk was dat er geen goed beleid bestond waarin voor verenigingen duidelijk was welke financiële hulp de gemeente kan bieden voor subsidies, leningen of garantstelling. En dus per geval wordt bekeken hoe daar mee om te gaan.

Reden voor OGP om toen een motie in te dienen om hier goed beleid op te maken, vooral om willekeur te voorkomen en duidelijk te zijn voor aanvragers. Die motie is toen met brede steun aangenomen en is nu ingevuld met het “beleidskader financiering verenigingen en welzijnsorganisaties” dat ter besluitvorming bij de raad lag. Hierin is helder vastgelegd op welke vormen van subsidie, lening en garantstelling een beroep kan worden gedaan. Uiteraard hebben we hier mee ingestemd. Fijn dat iedere vereniging nu weet waarvoor ze bij de gemeente terecht kunnen.

Grondtransactie Zouteveenseweg Schipluiden

We hebben ingestemd met de voorgestelde grondtransactie voor agrarische grond aan de Zouteveenseweg in Schipluiden. Met deze transactie en de bijhorende erfpachtconstructie helpen we een boerenbedrijf met een financieel betere positie waardoor het boerenbedrijf daar kan blijven ondernemen. Wat ons betreft een mooi voorbeeld van een gemeente Midden-Delfland die zichtbaar laat zien oog te hebben voor de boeren in ons gebied die helpen het bijzonder provinciaal landschap te beheren.

Nieuw afvalbeleid “de vervuiler betaalt (meer)”

De kosten voor het verwerken van ons restafval worden steeds hoger, vooral omdat vanuit de Rijksoverheid dat steeds zwaarder wordt belast. De bedoeling is dat daarmee afval steeds beter wordt gescheiden waarbij waardevolle grondstoffen worden hergebruikt en max 100 kg restafval per jaar per inwoner wordt verwerkt.

Via het inzamelbedrijf Avalex betaalt de gemeente de kosten voor het verwerken van het restafval en ontvangt geld voor het aanleveren van herbruikbaar afval (papier, PMD, textiel etc). Als we dat als Midden-Delfland goed doen blijven de tarieven voor het ophalen van afval zo laag mogelijk. Op dit moment wordt gemiddeld 160 kg voor elke inwoner per jaar ingezameld en dat leidt tot steeds hogere kosten.

De vraag is dan of je dan iedereen evenveel laat betalen of degene die weinig inleveren minder en die meer inleveren ook meer laat betalen. Dat laatste “de vervuiler betaald” is het voorstel en dat is wat OGP betreft ook eerlijker. We hebben dit voorstel ook gesteund. Maar wel door eerst mogelijk te maken dat ook halve zakken tegen een half tarief kunnen worden ingeleverd in de ondergrondse containers. Belangrijk voor senioren en mensen met weinig afval.

Ook de aanbeveling dat ouders voor kinderen met luiers “zindelijkheidstrainingen kunnen volgen” hebben we uit het beleid laten halen. Dat weten ouders zelf ook en vinden we nogal betuttelend. Het voorstel is aangenomen en per 1 januari 2026 gaat deze manier van inzamelen in: per keer dat je aanlevert wordt dat dan geregistreerd op je avalexpas. Het komende jaar zal vanuit de gemeente gezorgd worden voor goede voorlichting zodat iedereen weet wat er per 1 januari 2026 gaat veranderen.

Zie ook het artikel op de WOS: Vervuiler betaalt: nieuw afvalbeleid Midden-Delfland vanaf 2026 | WOS

Wellicht toch woningen in het oude gemeentehuis Maasland

Oude gemeentehuis in Maasland

Het oude gemeentehuis aan de ‘s Herenstraat 16 in Maasland is enkele jaren geleden verkocht met een bestemming “maatschappelijk-horeca”. De koper van toen is het niet gelukt horeca te realiseren, het pand is vervolgens verkocht aan een nieuwe eigenaar die dat ook heeft geprobeerd. Ook deze is het niet gelukt om een horecavoorziening te realiseren. Daarom heeft de nieuwe eigenaar de gemeente verzocht de bestemming te wijzigen naar kantoor. Dat was ook het voorstel aan de gemeenteraad.

Wat OGP betreft te kort door de bocht omdat we met elkaar hebben afgesproken dat we bij alle locaties in de dorpskernen die mogelijk geschikt zijn voor woningen dat ook goed onderzoeken. Dat is hier niet gedaan en wat ons betreft een gemiste kans.

Vandaar dat we een voorstel hebben ingediend dat alsnog te doen. Dat werd door een meerderheid gesteund, dus heeft de wethouder een andere opdracht gekregen.

Zie ook het artikel op de WOS: Voskamp moet opnieuw woningplannen bespreken met eigenaar oude gemeentehuis | WOS

En verder:

  • de nieuwe vertrouwenscommissie voor de jaarlijkse klankbordgesprekken met de burgemeester is ingesteld waarin we als OGP graag een constructieve bijdrage leveren;
  • we hebben ingestemd met het vrijgeven van budget om een nieuw participatie-beleid op te stellen zodat duidelijk is hoe, wanneer en met welke inspanning we onze inwoners betrekken bij de besluitvorming over wat er in de omgeving gebeurt
  • We hebben vragen gesteld over voortgang centrumplan Den Hoorn en waarom daar alles nu nog steeds zolang duurt. De antwoorden kwamen helaas niet op tijd voor de raadsvergadering en dus houden we dat nog tegoed.

Nog geen reacties.

Reageer