Korte berichtjes uit de raadsvergadering van dinsdag 28 maart 2023

Kleine windmolens eindelijk toegestaan

Een kleine windmolen

Het is een verhaal van de lange adem geworden. Met heel veel vragen hebben we de wethouder in beweging weten te krijgen. Maar uiteindelijk geeft Midden-Delfland toestemming om kleine windmolens te plaatsen. Hiermee kan de boerderij van Arie van den Berg aan de Rotterdamseweg in Schipluiden zijn eigen groene stroom gaan opwekken. We vinden het als OGP nog steeds vreemd dat het twee jaar geduurd heeft. In 50 andere gemeenten was er namelijk al lang toestemming voor 800 van deze windmolens.

Zie ook het artikel op WOS: https://wos.nl/nieuws/artikel/boer-arie-mag-toch-kleine-windmolen-neerzetten

We weten dat er nog meer ondernemers in het buiten gebied zijn die deze windmolens willen plaatsen. Zij willen ook hun eigen groene, duurzame stroom opwekken. Er zullen dus nog meer aanvragen aankomen. De wethouder heeft gelukkig toegegeven dat ze ze nu snel een vergunning kunnen krijgen.

Vervanging Gemaal Commandeurskade in Maasland

Het oude gemaal aan de Commandeurskade 17

Het oude gemaal aan de Commandeurskade 17 in Maasland is te oud. Het voldoet niet meer aan de eisen. Het Hoogheemraadschap van Delfland wil een nieuw gemaal bouwen. Het pand dat naast het gemaal staat is gebouwd in 1893. Dit mooie oude pand zal gelukkig blijven bestaan. Het pand zal alleen niet meer de functie van gemaal hebben. Het bestemmingsplan zal hiervoor aangepast moeten worden. Als OGP zijn we het eens met het aanpassen van het bestemmingsplan. We hebben wel twee belangrijke aandachtspunten.

Als eerste vinden we dat het nieuwe gemaal goed moet passen in de omgeving. Het bestaande groen moet blijven. Als dit niet kan moet er nieuw groen voor terugkomen. Als tweede vinden we het belangrijk wat er in oude pand terugkomt. Het Hoogheemraadschap van Delfland stelt nu voor om er bijvoorbeeld een woning met Bed & Breakfast van te maken.

Deze nieuwe functie is geen onderdeel van de aanpassing van het bestemmingsplan. Toch worden we hier als OGP niet vrolijk van. Voor een woning met Bed & Breakfast zijn extra parkeerplekken nodig en moet de weg aangepast worden. Want dit is er nu niet. Volgens de OGP is dit ook geen goede plek voor een Bed & Breakfast. We hoefden hier nog geen besluit over te nemen maar hebben het wel als aandachtspunten meegegeven. We houden het in de gaten.

Vraag gesteld over ontsluitingsweg Lely-industries op de Broekpolderweg

Ontsluitingsweg Lely-Industries op de Broekpolderweg

De Maaslanders zullen het vast al hebben gezien. De werkzaamheden voor het nieuwe complex van Lely Innovations vorderen gestaag. Het nieuwe complex ligt ingeklemd tussen de Zuidbuurt in Maassluis en de A20. Voor deze bouw is een tijdelijke weg aangelegd onder de A20 door naar de Broekpolderweg. De Broekpolderweg is het gebied van Midden-Delfland.

De OGP kreeg echter de indruk dat deze tijdelijke bouwweg stapje-voor-stapje groeide naar een permanente ontsluitingsweg. De Broekpolderweg is een belangrijke fietsroute voor scholieren, forenzen en recreanten. We vinden we het mengen van bestemmingsverkeer van het bedrijf onwenselijk en onveilig. Lely heeft gevraagd of de weg mocht blijven. Dit is dan ook door Midden-Delfland in 2021 afgewezen.

Voor de zekerheid hebben we toch maar even aandacht gevraagd voor wat er nu gebeurd. Gelukkig is de wethouder het nog steeds met ons eens dat de bouwweg tijdelijk is en er geen definitieve weg zal komen.

Nieuwe woningen in Schipluiden

Het terrein tussen de Burgemeester Musquetiersingel en de Vlaardingsekade in Schipluiden.

We zijn het eens met het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein tussen de Burgemeester Musquetiersingel en de Vlaardingsekade in Schipluiden. Nu zitten hier nog vooral bedrijven. Maar met nieuwe afspraken kunnen hier vijf woningen en vijf appartementen worden gebouwd. Dat vraagt wel wat extra aandacht voor het parkeren. Maar dat is met wat aanpassingen aan het binnenterrein op te lossen. Fijn dat met dit plan in Schipluiden weer een aantal extra woningen kunnen worden gebouwd!

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.