Dienstreizen moeten altijd gemeld en verantwoord worden

dienstreisIn de raadsvergadering van januari stond de gedragscode voor wethouders, burgemeester en raadsleden op de agenda. Goede zaak om deze gedragscode te vernieuwen volgens het nieuwe landelijke model. Zo leggen we vast hoe raadsleden en bestuurders hun integer handelen ook transparant maken voor de mensen die hen gekozen hebben. In de gedragscode spreken we bijvoorbeeld af wat er gedeclareerd kan worden en op welke manier bestuurders hun dienstreizen aanvragen en verantwoorden.

Wij zijn voor transparantie en openheid van bestuurders. Daarom hebben wij tegen deze nieuwe gedragscode gestemd. In de gedragscode van Midden-Delfland wijkt men namelijk op een bijzonder punt af van de standaard gedragscode. Met deze nieuwe gedragscode hoeven dienstreizen in het kader van Cittaslow niet meer vooraf  gemeld en achteraf verantwoord te worden. Er hoeft dus geen verslag van te worden gedaan en het doel, duur en kosten van de reis hoeven niet inzichtelijk te worden gemaakt. Wij vinden dit een slechte zaak. Onze inwoners verdienen een geheel transparant bestuur! En als er vanuit onze bestuurder(s) in internationaal verband hard gewerkt wordt om Cittaslow en daarmee ook Midden Delfland goed op de kaart te zetten, wat is er dan op tegen om dat breed uit te meten en daarvan verslag te doen?

Helaas bleek in de vergadering dat andere partijen dat anders zien… Dus werd de nieuwe gedragscode met deze bijzondere uitzondering aangenomen. Wat ons betreft een gemiste kans!

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.