De coalitieonderhandelingen, of niet.

OGP verloor deze verkiezingen nipt een zetel. Daarom vonden wij dat wij na de verkiezingen in eerste instantie niet aan zet waren. We hebben ons bescheiden opgesteld om Mijn Partij de verdiende ruimte te bieden om een coalitie te smeden. We gaven richting de informateur aan dat wij pas in beeld zouden kunnen komen als we door Mijn Partij gevraagd zouden worden, óf als een coalitie met Mijn Partij in welke combinatie dan ook niet helemaal niet mogelijk zou blijken.

Dat Mijn Partij eerst ging onderhandelen met CDA en VVD leek ons een logische stap. Waarom die onderhandelingen zijn mislukt en wat er kort daarvoor en daarna allemaal is voorgevallen, moeten deze partijen zelf toelichten.

Toen de eerste onderhandelingsronde mislukte, heeft de Mijn Partij zowel D66 als OGP gevraagd om na te denken om mee te doen aan een andere coalitie. OGP heeft daar toen zeer serieus over nagedacht. Mijn Partij had toen in de krant al aangegeven dat bouwen in het buitengebied niet ging gebeuren. Mede daardoor leken er mogelijkheden te ontstaan voor een constructieve samenwerking tussen Mijn Partij en OGP. Temeer omdat de onderlinge verhoudingen altijd goed zijn geweest.

Wij hebben steeds aangegeven in alle combinaties mee te willen praten, maar Mijn Partij gaf uiteindelijk de voorkeur aan een combinatie met D66, en dus niet met OGP. Echter, ook die wegen liepen allemaal dood. De formateur trok daarop de conclusie dat er geen enkele combinatie met Mijn Partij mogelijk was.

Daarop kregen CDA en VVD de kans om een coalitie te vormen en tot onze verbazing werd niet OGP uitgenodigd, maar D66. OGP is zonder enige uitleg gepasseerd. Dat stelt ons ernstig teleur. Immers, we zijn voor zowel het CDA als voor de VVD altijd een stabiele, constructieve coalitiepartner geweest.

De uitkomst is nu dat er waarschijnlijk een coalitie komt die gebaseerd is op slechts 48 procent van de stemmen en waarbij alle lokale stemmers (totaal 42 procent) genegeerd worden. Wat OGP betreft is deze uitkomst niet verenigbaar met de verkiezingsuitslag.

Na de uitsluiting van Mijn Partij is OGP door de andere partijen niet één keer serieus gevraagd om mee te praten. Het lijkt er sterk op dat er door de landelijke partijen vooral is gekeken naar eigenbelang en niet naar wat de kiezers willen en naar wat goed is voor Midden-Delfland en haar inwoners. Door het handelen van CDA, VVD en D66 kunnen wij ons voorstellen dat een grote groep kiezers teleurgesteld is in de politiek, dat mensen en met name jongeren zich niet gehoord voelen. En eerlijk gezegd begrijpen wij dat als OGP heel goed.

Weliswaar begrijpt OGP de gang van zaken niet en zijn we teleurgesteld, maar we zullen ons de komende vier jaar blijven opstellen zoals mensen van ons gewend zijn. Vernieuwend, constructief, met hart voor alle Midden-Delflanders en voor een groene, gezonde leefomgeving. We zien uit naar vier vruchtbare jaren in de oppositie.

Niek, Jakob en Sandra

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.