Brainstormen over energie met Progressief Westland

IMG_0226 JamieMidden-Delfland staat bekend om het vele mooie groen en de unieke rustige omgeving. OGP is in de gemeenteraad de partij die zich het meest bezig houdt met het behoud van dit groene karakter. Wij maken ons hard voor een open landschap waarin ruimte is om te ondernemen, recreëren en wonen. De gemeente Westland heeft een heel ander karakter, waarin ondernemen een grotere rol speelt. Dat is te zien aan de vele kassen. De partij Progressief Westland is in die gemeente de vertegenwoordiger van groen, met ideeën zoals led-lampen als straatverlichting, de beschermde bomenlijst uitbreiden en voor elke boom die gekapt wordt, er twee terugplaatsen. De fractie van Progressief Westland bestaat uit twee zetels van Groenlinks en een zetel van de PVDA. Op 29 januari 2015 heeft een afvaardiging van OGP met Progressief Westland gebrainstormd over het behoud en uitbreiding van groen in dit gebied. Daar is een aantal vruchtbaar ideeën uit gekomen, die voor zowel de gemeente Westland als voor Midden-Delfland ingezet kunnen worden. De brainstormsessie leverde tal val innovaties op die kunnen bijdragen aan de visie om Midden-Delfland energieneutraal te maken. De opvallendste zijn:

  • Een infraroodscan voor elk huis. De gemeente kan faciliteren door aan bewoners duidelijk te maken dat een infraroodscan gratis is. Met een infraroodscan zie je precies waar de warmte uit je huis lekt. Dat kan zijn bij bijvoorbeeld de brievenbus, of door kieren in je huis. Door deze plekken beter af te dichten kan de energierekening dalen én wordt het milieu minder belast!
  • De gastheer van de avond – meneer Wesstein – heeft zijn huis in Honselersdijk zo energiezuinig mogelijk gemaakt. Hij paste zijn spouwmuren aan, installeerde zonnepanelen op het dak en maakte een energiereservoir op zolder. Met de ombouw van zijn huis tot een waar eco-huis decimeerde hij zijn energierekening. Hij realiseerde dus een energiebesparing van 90%! Door toepassing van deze innovaties in Midden-Delfland zou onze gemeente sneller energieneutraal kunnen worden.
  • Stelt u zich een verpakkingsloze supermarkt voor. Om geen van de producten die hier verkocht worden zit een verpakking. Dit vermindert de hoeveelheid afval natuurlijk enorm. Maar hoe werkt dat dan? De klant neemt zijn eigen melkflessen, doosjes en tassen mee. Want… hoeveel plastic verpakkingen en drinkflesjes gooit u dagelijks weg? De verpakkingsloze supermarkt zou een einde maken aan deze verspilling!
  • Het bevorderen van asbestverwijdering. 70% van de kosten van asbestverwijdering kunnen namelijk worden betaald vanuit niet-gemeentelijke subsidiegelden. Voor elke €1000 die asbestverwijdering kost, hoeft de eindgebruiker dus maar €300 te betalen. De gemeente maakt helemaal geen kosten. De gemeente moet deze mogelijkheid slechts bekend te maken aan bewoners en bedrijven van Midden-Delfland.

De fractie kan weer even vooruit!

Jamie van Son
Burgercommissielid OGP

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.