Bomen in balans

Ook deze winter worden er door de gemeente weer werkzaamheden uitgevoerd aan de bomen in de kernen. Met name het kappen van grotere bomen trekt dan de aandacht. Het is niet altijd duidelijk waarom een boom moet wijken. In het voorkomen van deze onduidelijkheid wordt door de gemeente voorzien door op de website een handig overzicht beschikbaar te maken. Waarop per locatie te lezen is waarom de boom of bomen moeten wijken en of er op deze locatie een nieuwe boom geplaatst gaat worden. En zo ja, van welk soort. Duidelijk en overzichtelijk.

Als we de aantallen van het overzicht bij elkaar optellen blijkt dat er deze winter bijna 80 bomen gekapt worden in de dorpen. En er worden 50 bomen terug geplaatst. Hierdoor staan we per saldo, vooralsnog, na deze onderhoudsbeurt zo’n 30 bomen in de min volgens het overzicht. Iets om in eerste instantie van te schrikken. We streven naar een positieve bomenbalans (dus meer bomen) in de dorpen.

Om deze redenen hebben we afgelopen dinsdag aan de wethouder om uitleg gevraagd. Natuurlijk snappen we dat herplant soms niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat er op korte termijn groot onderhoud verwacht wordt. Maar toch, naar het nu lijkt zijn het dertig bomen minder. Hoe staat het met de bomenbalans? Komen er elders minimaal dertig bomen bij?

Het antwoord van wethouder Renzen was gelukkig naar tevredenheid. Allereerst is het principe dat herplant op dezelfde locatie wordt toegepast, daar waar dat gaat. En er verder actief wordt gekeken waar er ruimte is voor meer bomen in de kernen. Hierdoor zijn er vorig jaar 145 bomen bij gekomen in de kernen. Met deze winterwerkzaamheden nog altijd ruim honderd bomen in de plus. Dat scheelt! Als OGP zijn we blij dat er principe altijd herplant is en dat er per saldo meer bomen bij zijn gekomen. Wel blijven we kritisch op het kappen van grote bomen. En juichen toe dat de gemeente bomen plaatst daar waar het kan.

Foto: OGP

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.