Tour du Zorg deel 3: Singelhof Maasland, kleinschalig wonen

singelhofNa ons bezoek aan de grote zaal van de Singelhof in Maasland, besluiten we om nog even langs te gaan bij het kleinschalig wonen. “We zijn er nu toch”. En: Harry wist niet dat dit ook bestond in Midden- Delfland. Kleinschalig wonen is een onderdeel van Pieter van Foreest en biedt wonen en zorg voor twee keer zes dementerende ouderen. Hiermee is men gestart in november 2007. De nieuwsgierigheid van Harry is gewekt en we stappen door de gang. We zien een gewone voordeur waar we moeten aanbellen. Best een beetje spannend, zie ik op het gezicht van Harry. Een doorgewinterde, liefdevolle verpleegster doet open. Dat zien we natuurlijk niet aan de buitenkant, maar we worden joviaal ontvangen en ‘natuurlijk’ mogen we verder komen. In de woonkamer zit een aantal bewoners en één bewoner heeft bezoek van haar dochter en schoondochter. Terwijl Harry van onze doorgewinterde verpleegster een rondleiding krijgt, raak ik in gesprek met de familie van de bewoonster. Ja, ze zijn blij dat hun moeder hier zit en het is fijn hier. Ze merken wel dat er sinds 1 januari 2015 dingen veranderd zijn. De zusters hebben het drukker en ze lopen zich soms echt rot. Er komen steeds meer taken bij en het aantal personeelsleden is minimaal. Onze verpleegster laat Harry zien dat elke bewoner een eigen kamer heeft en dat er per drie bewoners een mooie, grote, ruime douche is. De taken van de zusters bestaan uit het volledig draaiende houden van het huishouden. Ze wassen zelf, maken schoon, doen boodschappen en koken. Daarbij komt dan de zorg voor de zes bewoners. En dat allemaal in hun eentje, met soms hier en daar de hulp van een vrijwilliger. De verpleegster vertelt dat er veel wordt gedaan door vrijwilligers, maar je kunt ook niet voor alles een vrijwilliger inzetten, toch? “Maar het blijft mooi en dankbaar werk!”, roept onze verpleegster bij ons afscheid. Ja, absoluut. En dat moet ook zo blijven.

OGP weet dat we het in de zorg allemaal met wat minder moeten doen. Dat betekent dat iedereen iets moet inleveren. Dit is onvermijdelijk, maar we moeten wel goed in de gaten houden wanneer de rek er echt uit is. Daarom noteren we na ons bezoek één actiepunt. Hier komen we nog een keer terug!

OGP staat voor passende zorg dichtbij voor alle inwoners van Midden-Delfland. We willen dat iedereen zoveel mogelijk zelf de regie houdt over het eigen leven. Een jaar na alle grote veranderingen in de zorg zijn we benieuwd wat u daarvan merkt. Daarom gingen wij actief op zoek naar verhalen van inwoners die hiermee te maken hebben. We bezochten de inloopzondag in de Singelhof in Maasland en spraken we met bewoners van Woondroom (voor jongvolwassenen met autisme). We gingen ook langs bij Veldvreugd (gehandicaptenzorg) in Schipluiden en de Dorpskamer van Den Hoorn. We organiseerden bovendien een stamppotavond over de Jeugdzorg. De komende weken vertellen wij wat wij te weten zijn gekomen tijdens onze “Tour du Zorg”. Denkt u na het lezen van deze column: “Hier zijn ze niet geweest en ik heb ook iets te vertellen”? Bel of mail mij en ik kom graag een keer bij u langs!

Anja Kardol | gemeenteraadslid
a.kardol@ogp-md.nl of 06-13456948

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.