Actie: één tegen eenzaamheid

De rijksoverheid is de afgelopen week een actie gestart: één tegen eenzaamheid. In alle kranten staan grote advertenties.

In het kader van die actie organiseerde de gemeente Midden Delfland een bijeenkomst met allerlei partijen  o.a. de ouderenbond, GGD, Careyn, SWMD, om te bekijken wat er in ons gebied te doen valt aan eenzaamheid. Alle politieke partijen waren ook uitgenodigd.

Advertentie in dagblad – Foto: OGP

In Midden-Delfland voelt 8% van de inwoners zich eenzaam volgens de Monitor gezondheid.  Een behoorlijk aantal mensen dus. De discussie richtte zich vooral op het signaleren: hoe weet je dat mensen eenzaam zijn? Op de bijeenkomst werd de website een-tegen-eenzaamheid gelanceerd. Via de site van de gemeente is het mogelijk die te openen om te bekijken hoe je anderen kunt helpen of zelf melden dat je eenzaam bent en om hulp vragen.

Het viel op dat eenzaamheid vooral bij ouderen verwacht wordt, maar dat is lang niet altijd het geval. Ook jongeren voelen zich vaak ontredderd in onze snelle maatschappij en dat levert eenzame gevoelens op.

Er zijn mooie voorbeelden van organisaties of bedrijven die iets organiseren om mensen uit hun eenzame situatie te halen. Zo organiseert Albert Heijn in Schipluiden koffieochtenden voor ouderen. De mensen worden opgehaald, doen hun boodschappen, maar hebben ook contact met elkaar tijdens de koffie. Jongeren worden ingeschakeld om te rijden.

Ondernemers kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren. Denk aan de winkels in de dorpen, die hun klanten vaak goed kennen: de groenteboer signaleert dat iemand er verwaarloosd uitziet na de dood van een partner. Dat soort alertheid kan veel helpen. Maar ook een betrokken buurt kan oplossingen bieden.

Eenzaamheid is niet altijd te bestrijden, maar de conclusie van de bijeenkomst was wel, dat we met elkaar een soort alertheid kunnen ontwikkelen, die veel kan bijdragen aan een iets gelukkiger leven voor mensen die eenzaam zijn of zich dat voelen.

Voor jongeren zijn er diverse sites: Plant A Friend en Join us, zijn daar voorbeelden van.

Ria

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.