Wat doet iedereen op al die eindeloze coronadagen? – 1

Wat zijn de mensen mooi vandaag

Ze slaan de wereld dood van bloemen

Hans Lodeize

Foto: OGP

Wat doet iedereen op al die eindeloze coronadagen? Dat vroegen we ons in de fractieapp af en we besloten dat we elke dag een stukje zouden schrijven over het leven van een gewone…….. (ogp ‘er). We starten met de fractieleden, maar wie weet, bellen we je zo maar op om te vragen wat jij op zo’n dag doet. Vandaag is Niek Knaap aan de beurt. Niek werkt bij Rijkswaterstaat en hij woont met zijn gezin in Den Hoorn. Daar kwam ik hem zaterdag in de drogist tegen en hij hield geweldig afstand.

Niek: Het gaat goed met ons. We zijn allemaal gezond. Maar het is wel wennen. We zijn opeens allemaal in huis, de kinderen moeten schoolwerk doen, ik werk thuis, Saskia, mijn vrouw, meestal ook, dus het is een drukke boel. Ik moet thuis werken:  Rijkswaterstaat verplicht iedereen om thuis te werken, tenzij je aan een vitale opdracht werkt.

Dat thuiswerken start om zes uur in de ochtend. Ik schiet van de ene online activiteit naar de andere: skype, whatsapp, conference calls, kortom ik zit de hele tijd achter de computer en daar word ik niet echt vrolijk van. Bovendien mis ik mijn ochtendfietstocht naar Rotterdam, dus ik werk tot elf uur, dan ga ik naar buiten en ’s middags vanaf half 4 doe ik dat weer. Tussendoor help ik soms ook de kinderen, alhoewel die meestal hun eigen gang gaan. Mijn dochter Nienke heeft veel praktijkopdrachten en die doet ze zelf. Daar ben ik niet bij nodig. Vanavond ga ik even met haar longboarden, dat is voor ons alletwee goed.

Vandaag heb ik om 8 uur boodschappen voor de hele week gedaan. Dat ziet eruit als hamsteren, maar daar doe ik echt niet aan. Ik houd me sowieso fanatiek aan de regels en ik stoor me behoorlijk aan mensen die dat niet doen. Daar zeg ik ook iets van. Fietsers zouden bijvoorbeeld veel beter moeten opletten op welke afstand ze iemand passeren.

Ik was echt vaak mijn handen en het is niet te geloven, maar 5 minuten nadat ik dat gedaan heb moet ik piesen, dus ja, ik was vaak mijn handen. Afstand houden, vooral in de supermarkt, vind ik nog het moeilijkst. We boffen met het mooie weer, ik vind het heerlijk om buiten te lopen. Voor mij is het lastig dat ik werk en privé nu niet gescheiden kan houden, terwijl ik dat normaliter belangrijk vind.

Bang, ben ik niet. Ik ben wel bewuster bezig, dus ik zorg goed voor mezelf, slaap voldoende, eet gezond, dat soort dingen. Ik denk dat deze manier van leven gaat wennen en ik hoop, dat we in de toekomst niet meer alles zomaar voor lief nemen, dat we bijvoorbeeld straks nog steeds aandacht voor de mensen hebben, die in de zorg werken.

Ik vind het belangrijk dat we in deze geïsoleerde tijd contact met onze bekenden en geliefden blijven houden met de mensen die voor ons van belang zijn. Er ontstaan nu heel veel creatieve ideeën en dat is waardevol: er zijn borrels op afstand, er worden pubquizzen georganiseerd. Dat is super mooi. En ik ben heel blij met de omgeving waarin ik woon, met de mensen die elkaar gedag zeggen op straat, met de warmte die ik voel en met de rust waarmee mensen in de rij staan te wachten voordat ze in de winkel naar binnen kunnen.

Ria Heutink

 

 

 

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.