OGP stemt in met Transitievisie Warmte

Vanuit OGP werken we natuurlijk door aan een duurzamer Midden-Delfland, op een manier die past bij het karakter van Midden-Delfland. Ook voor de overgang naar andere bronnen voor warmte dan aardgas. Belangrijk daarbij is dat, deze ingrijpende verandering, het haalbaar en betaalbaar voor onze inwoners.

OGP is tevreden dat in het traject naar deze visie inwoners goed betrokken zijn. Naast de maatschappelijke organisaties, ondernemers en natuurlijk de lokale energie coöperatie die ook volop betrokken zijn. Dit resulteert in een duidelijk stuk waarin gewoon duidelijk wordt uitgelegd wat er de komende jaren gaat gebeuren. Bijvoorbeeld via de duidelijke voorbeelden van te overwegegen maatregelen per woningtype voor de woningeigenaar.

Uit de analyse wordt duidelijk dat voor veel wijken elektriciteit een grote rol gaat spelen voor het vervangen van aardgas. Dat is iets waar woningeigenaren wat mee kunnen, als er dan toch een verbouwing is. De overweging kan gemaakt worden om bij een nieuw keuken, meteen op inductie te gaan koken, vloerverwarming en -isolatie aan te pakken bij vervangen van een vloer, isoleren van de zolder bij het maken van een mooie werkkamer of het vervangen van het standaard dubbel glas door HR++ glas overal bij de grote schilderbeurt overwegen. Zodat verwarmingstechnieken die uitgaan van een lagere temperatuur gewoon een comfortabel huis geven. En daarbij zijn dit allemaal maatregelen die het comfort van de woning verbeteren, dus spijt kan je er bijna niet van krijgen.

De suggestie wordt gemaakt van een gezamenlijke inkoop voor bijvoorbeeld een hybride warmtepomp kan ook zeker helpen de maatregelen bereikbaar te maken. Niet alleen financieel, maar ook gevoelsmatig. Voelt misschien net even comfortabeler als je met buurtgenoten dezelfde stap maakt en praktisch als je gewoon kan aangeven dat je mee wilt doen en de rest volgt.

Het is wel duidelijk wij vinden de warmtetransitie visie een goed stuk! Natuurlijk is de transitie hiermee niet direct afgerond voor de gemeente. De komende jaren zal de OGP dan ook veel aandacht blijven aan de transitie. Belangrijk daar blijft dat de inwoners goed betrokken en dat het allemaal haalbaar en betaalbaar voor onze inwoners.

Informatie over dit onderwerp op de website van de gemeente.

Foto: OGP

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.