Wat zou u willen veranderen in Den Hoorn?

Niet alleen in verkiezingstijd wil de OGP zichtbaar zijn voor de bewoners van Midden-Delfland. Op zaterdag 22 juni waren we daarom aanwezig in het centrum van Den Hoorn. Om op straat in gesprek te gaan. Wat vinden de mensen prettig in hun dorp en wat zouden ze willen veranderen? We hebben met ruim dertig mensen kort of langer gepraat. We deelden bloemenzaad uit voor wat extra groen en we vroegen welke suggesties mensen hadden om het dorp nog prettiger te maken. Een korte samenvatting delen we graag.

Centrum Den Hoorn

 • Maak de winkelstraat in elk geval autovrij, dan kan je met bloembakken een echt winkelgebied maken en krijgen terrasjes meer kans.
 • Zorg voor meer parkeermogelijkheden in de buurt van de winkels.
 • Die Jumbo zal zorgen voor nog meer parkeerproblemen. Dus de jumbo moet er niet komen.
 • Wanneer komt de jumbo nu? Ik vind echt dat dat snel moet gebeuren, want de plus kan al die klanten niet meer aan.
 • Plaats de Jumbo in de Harnaschpolder. Daar is genoeg parkeerruimte.
 • Een meneer vindt het is  slecht bestuur vindt dat die Jumbo er nu nog niet is. Hoe kan het zijn, dat een paar mensen zo de boel kunnen ophouden?

De ontwikkelingen(of gebrek) in het centrum van Den Hoorn was het meest voorkomende onderwerp. Wellicht wat gestuurd gezien de locatie die we hadden gekozen tussen de winkels op de Dijkshoornseweg. Desalniettemin toch goed om ons standpunt hier te vermelden, wat zaterdag op straat ook gedaan hebben.

Jaren terug was OGP geen voorstander van de komst van een tweede supermarkt. Toch is er besloten dat een tweede supermarkt moest komen. In de vorige collegeperiode hebben we wel energie besteed om te komen tot een compromis waar zowel Jumbo/Waaier als Plus/Van Leeuwen tevreden zouden zijn. Doel van het compromis-plan was een betere inpassing, maar ook een veel snellere realisatie doordat er voor beide ontwikkelaars dan weinig reden zou zijn in bezwaar te gaan. Toen duidelijk werd dat een compromis-plan niet gerealiseerd kon worden, resteerde er nog maar één optie, namelijk het oorspronkelijke plan waarin de Jumbo tegenover de Plus komt. Het duurt inderdaad lang voordat er wat zichtbaars gebeurt, dat vinden we ook. OGP blijft hier attent op, maar aan wettelijke procedures kan de lokale politiek niet veel doen.

Onderzoek heeft wel uitgewezen dat er plek is voor twee supermarkten, er is voldoende vraag in Den Hoorn. De suggestie van een supermarkt in de Harnaschpolder plaatsen vinden we geen goed idee, omdat dan de koopstroom gedeeltelijk uit het centrum verdwijnt wat voor de kleinere winkels geen attractief scenario is. Ins ons beeld is het centrum van Den Hoorn zoveel mogelijk autovrij. De auto’s kunnen hun plek vinden aan de rand, we geven de fiets en voetgangers meer ruimte.

Beheer straten

 • Twee bewoners wonend in de Kickerthoek, met scootmobiel, maken een opmerking over slechte straten vanuit de Kickerthoek naar het dorp. Een mevrouw vraagt zich af waarom er niet een gezellig buitenterras aan de voorkant van het gebouw gemaakt kan worden.
 • Een mevrouw die tegenover de Mariaschool woont, vindt dat de school te weinig doet aan het onkruid dat daar enthousiast groeit.
 • Het Julianaplein zou beter aangekleed kunnen worden. Het speelpleintje ligt vaak vol poep, in de zomer kunnen er wel wat meer bloemen bij.

 Activiteiten

 • Twee jongeren vinden dat er te weinig in het dorp gebeurt. Zo’n dijkfestival is een goed initiatief, kan dat niet vaker?
 • Een mevrouw benadrukt dat dat juist ook zo belangrijk is voor de verbinding tussen de mensen, voor het dorpsgevoel.

Wonen

 • Jongeren zoeken ook naar woonmogelijkheden, die er dus bijna niet zijn.
 • Een mevrouw sluit zich daarbij aan. Zij willen heel graag kleiner wonen, maar wel in Midden-Delfland blijven. Daar zijn nauwelijks mogelijkheden voor.

Er kwamen veel mensen langs die het wonen in Den Hoorn fijn vinden. Er zijn genoeg speelplekken voor kinderen en ze konden niet zo snel verzinnen wat er anders zou moeten. Hebben we u gemist afgelopen zaterdag, maar heeft u wel een suggestie of idee voor Den Hoorn, neem dan even contact op met de OGP fractie. We zijn benieuwd naar uw idee.

Na de zomer komen we naar Schipluiden en Maasland.

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.