OGP staat voor passende zorg dichtbij voor alle inwoners van Midden-Delfland. We willen dat iedereen zoveel mogelijk zelf de regie houdt over het eigen leven. Een jaar na alle grote veranderingen in de zorg zijn we benieuwd wat u daarvan merkt. Daarom gingen wij actief op zoek naar verhalen van inwoners die hiermee te maken hebben. We bezochten de inloopzondag in de Singelhof in Maasland en spraken we met bewoners van Woondroom (voor jongvolwassenen met autisme). We gingen ook langs bij Veldvreugd (gehandicaptenzorg) in Schipluiden en de Dorpskamer van Den Hoorn. We organiseerden bovendien een stamppotavond over de Jeugdzorg. De komende weken vertellen wij wat wij te weten zijn gekomen tijdens onze “Tour du Zorg”.
Schipluiden – Veldvreugd
Op een mooie, zonnige ochtend bezochten we Veldvreugd in Schipluiden. Als je niet precies weet waar je moet zijn, kun je er zomaar aan voorbij lopen. Het mooie, moderne gebouw zou ook een gewone woning of kantoor kunnen zijn. Er is echter niets gewoons aan Veldvreugd. ’s Heeren Loo ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Ze worden geholpen bij het maken van eigen keuzes. Dichtbij huis en samen met de mensen die belangrijk voor hen zijn. De bewoners van Veldvreugd hebben naast een verstandelijke beperking ook een lichamelijke beperking. Ze zijn verdeeld over twee woongroepen die beide bestaan uit zes bewoners. Veel bewoners moeten gebruik maken van een rolstoel en ook is er veel groot hulpmateriaal aanwezig. Bijvoorbeeld een lift die van het bed, via het plafond, helemaal naar de badkamer loopt. Heel bijzonder! De twee verpleegkundigen van de twee woongroepen helpen elkaar bij de verzorging van de bewoners. Dat is nodig, omdat de verzorging van de bewoners zwaar is. Zij hebben het tilmateriaal hierbij beslist nodig. Veldvreugd is heel ruim opgezet. Dat is fijn én nodig.
We werden bij binnenkomst heel vriendelijk ontvangen. Het rook héérlijk. De bewoners hadden net koekjes gebakken, uiteraard met hulp van een vrijwilliger. Lekker voor bij de koffie! De verpleegkundige vertelde dat men in Veldvreugd weinig heeft gemerkt van de veranderingen in de zorg. De gemeente heeft dit goed opgepakt. Er zijn wel zorgen. Deze gaan – net als in de Singelhof – over de belasting van het personeel en de vrijwilligers. Het is heel hard werken, steeds harder eigenlijk. Dat doet iedereen met veel liefde, maar aan veel leuke dingen of extra’s komt men nauwelijks toe. Dat geluid hebben wij eerder gehoord. We spreken af dat we over een tijdje nog eens terugkomen. We willen graag in de gaten houden wanneer de rek er echt uit is.
De verpleegkundige vertelt verder dat zij voor de bewoners géén huisarts in Schipluiden kunnen krijgen. De bewoners zijn afhankelijk van een arts die verbonden is aan ’s Heeren Loo in Monster. Hierover zijn wij eigenlijk heel onaangenaam verrast. Wij vinden het immers belangrijk dat alle inwoners van Midden-Delfland kunnen rekenen op goede, passende zorg dichtbij huis. Dus… Welke huisarts in Midden-Delfland helpt de bewoners van Veldvreugd uit de brand? De verpleegkundigen kennen de bewoners goed en kunnen en willen de huisarts goed ondersteunen.
Na ons gesprek nemen we afscheid van de vriendelijke mensen van Veldvreugd. De zorg voor de bewoners roept!
Denkt u na het lezen van deze column: “Hier zijn ze niet geweest en ik heb ook iets te vertellen”? Bel of mail mij en ik kom graag een keer bij u langs!
Anja Kardol | gemeenteraadslid
a.kardol@ogp-md.nl of 06-13456948