Bart de Leede benoemd als wethouder in college Midden-Delfland
Bart is als wethouder vanuit OGP voorgedragen om aan de slag te gaan in het college van Burgemeester en wethouders na de nieuwe afspraken tussen CDA, D66 en OGP over hoe we de komende twee jaar Midden-Delfland willen besturen en wat we daarin willen bereiken. In de vorige editie van de nieuwsbrief hebben we daar al wat uitgebreider over bericht.
Fijn dat de raad unaniem heeft ingestemd met de benoeming van Bart en daarmee vanaf nu aan de slag kan als wethouder voor alle inwoners van Midden-Delfland en in verbinding met alle fracties in de gemeenteraad.
Wij wensen Bart veel succes en een mooie tijd!
Zie ook het bericht op de WOS: Weer een voltallig college in Midden-Delfland | WOS
Aanvulling op coalitie-akkoord besproken
In de raad is kort de aanvulling op het coalitieakkoord besproken zoals dit tussen OGP, CDA en D66 is overeengekomen. Vanuit de andere partijen zijn hier weinig vragen over gesteld en was er in het algemeen veel herkenning op wat ons de komende jaren te doen staat. Vanuit 1 fractie was er “gemor” over hoe deze coalitie tot stand is gekomen ipv de eerdere poging tot een zo breed mogelijke coalitie die niet is gelukt.
En dat is ook wat het is: hierover zijn goede gesprekken gevoerd maar het is niet gelukt. Dat ligt niet aan 1 partij of onwil van anderen, als je niet nader tot elkaar komt is dat het resultaat van allemaal en de keuze die iedereen dan maakt.
Wisselingen van de wacht in de gemeenteraad
In de vergadering zijn drie nieuwe raadsleden benoemd: Henk Rodenburg (CDA) als vervanging voor Veronique van ’t Westeinde. Met mooie woorden vanuit onze burgemeester voor de inzet van Veronique de afgelopen jaren. Verder zijn Bart Ammerlaan (Mijn Partij) als vervanger voor Neal Ruiterman en Peter van Oyen (Mijn Partij) als (tijdelijk) vervanger voor Ed Roeling tot 1 juli benoemd als raadslid en commissielid. Tot slot is Maurits Renzen (VVD) benoemd als commissielid voor de VVD.
Kortom de nodige beloftes en verklaringen zijn uitgesproken en de felicitaties en bloemen zijn uitgereikt.
Voorstel 12 woningen Woudselaan Den Hoorn
Het voorstel was om op een nu nog braakliggend stuk grond aan de Woudselaan toestemming te geven voor de bouw van 12 woningen. Vooral vrijstaande woningen die volgens het plan tot 1.000 kubieke meter inhoud mogen hebben en daarmee zeker meer dan 1,5 miljoen euro per stuk zullen gaan kosten. Met daarbij weer geen mogelijkheid voor betaalbare woningen die zo nodig zijn voor de inwoners van Midden-Delfland.
Het voornaamste argument daarvoor is dat het een afspraak is van meer dan 14 jaar geleden waar we als gemeente nu niet meer op terug kunnen komen en het een vertraging van 2 jaar oplevert met mogelijk extra kosten voor de gemeente als het plan nu toch anders wordt.
Wij denken dat er maar weinig mensen in Den Hoorn zitten te uit te kijken naar de snelle bouw van miljonairswoningen en dat het beter is wat meer tijd te nemen voor een beter plan. En dat je binnen eenzelfde bouwvolume van 1.000 m3 ook kan kiezen voor 4 appartementen met een uitstraling die nog steeds past bij het gebied. En dat dit ook voor een eigenaar/ontwikkelaar in overleg best een alternatief kan zijn.
Vanwege het toch weer bouwen van te dure huizen was in de commissie naast onze weerstand ook al behoorlijk wat weerstand vanuit D66, Mijn Partij en Christenunie. Helaas hebben zij aangegeven “met buikpijn toch nog in te stemmen met dit plan”. Wij hebben niet ingestemd want “genoeg is genoeg” en dat gaat de meerderheid bij een volgend plan met alleen te dure huizen vast ook doen om van die buikpijn af te komen.
In het AD was ook aandacht voor deze beslissing: https://www.ad.nl/midden-delfland/toch-dure-woningen-op-woudselaan-terwijl-betaalbare-huizen-wenselijker-zijn-een-misgelopen-kans~a06da8f1/
Vragen gesteld over beëindigen tijdelijke woningen Sterappel in Den Hoorn
Sinds 2017 staan er woningen op een terrein aan de Sterappel in Den Hoorn. Deze woningen waren toen nodig om mensen met een status als vluchteling te kunnen huisvesten. De afspraak was dat deze woningen hier voor 7 jaar zouden staan om daarna plaats te maken voor de appartementen die hier gepland zijn.
We hebben vragen gesteld hoe het staat met het opheffen van deze woningen, de begeleiding van de huidige bewoners en hoe en wanneer de hier geplande appartementen worden gebouwd. Uit het antwoord is duidelijk geworden dat de planning is dat rond de zomer alle woningen leeg zullen zijn. De bouw van appartementen voor middenhuur zal starten in 2026 en zullen na de bouw worden beheerd door Wonen-Midden Delfland. Daar zijn we erg blij mee omdat er veel behoefte is aan dit soort woningen.
De tijdelijke woningen kunnen nog hergebruikt worden. Het college onderzoekt de mogelijkheid om deze woningen en de 30 flexwoningen voor eigen inwoners uit de afspraken met het COA te plaatsen op 1 locatie in Den Hoorn. Namelijk op een locatie op de hoek van de Harnaschdreef-en de Hooipolderweg. En deze woningen dan voor 10 jaar in beheer te brengen bij Wonen Midden-Delfland waarbij inwoners van Den Hoorn en Midden-Delfland voorrang krijgen bij de toewijzing.
Wordt dus zeker nog vervolgd.