Korte berichtjes uit de raadsvergadering van januari en februari 2024

Raadsvergadering januari 2024

De eerste raadsvergadering onder leiding van onze nieuwe burgemeester. Ze deed het leuk en met enthousiasme!

Nieuw stembiljet in Midden-Delfland bij de volgende verkiezingen

Tijdens de verkiezingen voor de Europese Commissie in juni dit jaar zal in Midden-Delfland worden gewerkt met een nieuw stembiljet. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 5 gemeentes in Nederland, waaronder Midden-Delfland, gevraagd om te gaan werken met een nieuw formulier dat kleiner maar daardoor ook overzichtelijker is. Dit in plaats van het steeds groter wordende stembiljet dat bijna niet meer te hanteren is. Hiervoor krijgt de gemeente ook extra ondersteuning om onze inwoners op tijd en voldoende voor te lichten over hoe het nieuwe biljet moet worden ingevuld. Omdat de gemeenteraad hier toestemming voor moet geven, was dit voorstel onderdeel van de raadsvergadering. Wij hebben met het voorstel ingestemd omdat we het belangrijk vinden dat stemmen laagdrempelig mogelijk moet zijn voor onze inwoners en het nieuwe stembiljet een duidelijke verbetering is. Dat vonden alle fracties op 1 na ook en dus is het voorstel aangenomen.

Voorstel voor aanpak armoede, geldzorgen en schulden

We hebben ingestemd met het voorstel voor de aanpak van armoede, geldzorgen en schulden binnen Midden-Delfland. Waarbij we extra aandacht hebben gevraagd voor de vaak te harde grenzen rondom de 120% bijstandsnorm. Mensen komen hier soms dan toch in de problemen terwijl dat niet nodig is. Wat we vooral willen is dat er ruimte is voor maatwerk voor de professionals om een andere afweging te kunnen maken. En zo met een kleine bijdrage in sommige gevallen veel andere problemen kunnen worden voorkomen. De wethouder heeft toegezegd voldoende aandacht te geven aan de “hardheidsclausule” die hiervoor al in de regeling is opgenomen en daar wil ze ook de ambtenaren ruimte in geven als het in bijzondere gevallen “knelt”.

Overige zaken

  • We hebben vragen gesteld over de voortgang van de bouw van de sporthal van DIOS nu blijkt dat de legesrekening hoger uitpakt en weer andere zaken nog geregeld moeten worden waardoor alles nog steeds niet helemaal rond is. De wethouder is in gesprek en er komt hopelijk snel een oplossing.
  • Verder hebben we per hamerstuk ingestemd met de nodige gemeenschappelijke regelingen en de administratieve wijziging van de verordening OZB. Ook de taakbenoemingen van de burgermeester en de nu nog noodzakelijke ontheffing van haar woonplaatsvereiste zijn per hamerstuk afgedaan.
  • Tot slot hebben we ingestemd met de ontheffing van woonplaatsvereiste voor wethouder Fred Voskamp.

Aansluitend op de vergadering heeft de verkenner zijn verslag toegelicht over de gesprekken met de fracties. We kunnen aan de slag met de (in)formatie waarbij CDA, MP, OGP, D66 en CU de komende weken gaan kijken of ze er uit kunnen komen. Alternatief is anders een smalle coalitie van CDA, OGP en D66.

Raadsvergadering februari 2024

Voorstel afhandeling bezwaren op besluit AZC

Het voorstel lag voor om de afhandeling van de ingediende bezwaren op het raadsbesluit om een AZC te realiseren in Den Hoorn te laten afhandelen door het college. Dat is ook hoe we het normaal bij alle andere bezwaren doen: een bezwaar van een inwoner wordt door onafhankelijke bezwaarcommissie beoordeeld, met advies van deze commissie neemt het college vervolgens een besluit. Dat besluit wordt kenbaar gemaakt aan de bezwaarmaker. En als die het niet eens is met het besluit kan hij eventueel naar de rechter voor een uitspraak daar.

We hebben ingestemd met dit besluit omdat hiermee de bezwaarmakers in een redelijke termijn netjes eerst zelf de beslissing op het bezwaar krijgen, na een advies van een onafhankelijke bezwaarcommissie. En dat is wat ons betreft een zorgvuldig proces dat we dan op dezelfde manier afhandelen als alle andere soorten bezwaren. De meningen hierover waren in de vergadering nogal verdeeld omdat twee fracties hier duidelijk anders over dachten. Die wilden alle bezwaren in de openbare vergadering behandelen, zelf dus aansluiten bij de bezwarencommissie en niet het college te laten afhandelen. Dat zou anders zijn dan normaal en wat ons betreft echt een aparte situatie opleveren want het politieke besluit is al genomen waarbij de meerderheid vóór de realisatie van het AZC heeft gestemd. Hoe ga je dan als raadsleden bij een bezwarencommissie dat uitleggen met de voor- en tegenstanders bij elkaar?

In het artikel op de WOS hebben ze het best praktisch en helder uitgelegd: Noordermeer over stilte rond komst azc: ‘Hebben niet stilgezeten’ | WOS

De hoge stoelen aan de Vlaardingsekade worden nu snel opgeknapt

Verder hebben we vragen gesteld over de “hoge stoelen” aan de Vlaardingsekade die nu al bijna 2 jaar buiten gebruik zijn. Uit de antwoorden van het college blijkt dat de stoelen uiterlijk in mei dit jaar zullen zijn opgeknapt. Zodat ze weer toegankelijk zijn om te kunnen genieten van uitzicht over het water en de polders.

Zie ook het artikel van de WOS: Hoge stoelen langs Vlaardingsevaart worden dit voorjaar hersteld | WOS

Op dit artikel of bericht kunt u helaas niet meer reageren.