Harnaschpolder – Molensteen voor gemeente Midden-Delfland

Bedrijvenschap Harnaschpolder – Molensteen voor de toekomst van de gemeente Midden-Delfland

images1I10Z1AIDe commissievergadering van 26 november over de nieuwe afspraken voor het Bedrijvenschap Harnaschpolder in Den Hoorn maakte drie dingen onthutsend duidelijk:

– hoe meer er bekend wordt over de financiële cijfers en de risico’s, hoe somberder het plaatje wordt. De risico’s lopen op tot 25 miljoen euro. Ondragelijk groot voor de gemeente Midden-Delfland.

– Midden-Delfland moet het in de toekomst zonder bescherming van een maximum verlies doen, want de gemeente Den Haag zou geen maximum accepteren (en dat was wél de voorwaarde waarop onze gemeente destijds ging meedoen).

– de coalitiepartijen in de raad steken hun kop in het zand en beschermen daarmee totaal niet de gemeentelijke financiën. Ze weigeren de wethouder op pad te sturen om opnieuw te onderhandelen over een maximum verlies voor deze kleine gemeente.

Het enige goede nieuws was dat de wethouder een serieus aanbod heeft gedaan aan de inwoners van de Harnaskade om de komende 6 maanden volledige helderheid te scheppen over de toekomst van de huizen en eigendommen langs de Harnas.

Inspreker/bewoonster A. Sonneveld lichtte tijdens de vergadering namens de bewoners de financiële stand rond het bedrijvenschap toe. Natuurlijk de omgekeerde wereld. Eigenlijk zou de gemeente helderheid moeten scheppen voor de burgers en met cijfers komen. Voor de bewoners van de Harnaskade zijn de cijfers van cruciaal belang als randvoorwaarde voor hun gesprekken. Want stel je voor: straks liggen er na maanden praten prachtige voornemens om hun huizen te ‘redden’ en die worden dan in één pennenstreek ongedaan gemaakt ‘omdat het financieel niet uit kan’.

Eén Hoorns raadslid had de arrogantie om te zeggen dat de bewoners niks met de financiële cijfers te maken hebben – daar is de gemeenteraad voor. Ze vond het ook niet nodig dat burgers kwamen inspreken. Alsof bewoners monddood moeten zijn en maar moeten vertrouwen op de inzet van de leden van de gemeenteraad. Een politieke opvatting van de vorige eeuw!
Inspreker/bewoner T. Fransen onderstreepte in dit verband juist nog eens het geschonden vertrouwen van de burgers: bewoners zijn overvallen en slecht ingelicht door de gemeente. Tóch zijn ze bereid de mogelijkheid voor gesprek die de wethouder biedt, te accepteren.
Gemeente, tel je zegeningen met zulke constructieve burgers!

De OGP-fractie blijft de bewoners steunen en constructief meedenken in hun strijd om de Harnaskade te behouden.

Share Button

2 reacties op “Harnaschpolder – Molensteen voor gemeente Midden-Delfland”

 1. Monique van Druten 1 december 2013 16:30
  #

  Beste Harnaskade bewoners,

  De aanwezigheid tijdens de commissievergadering van alle vrienden van de Harnaskade was een heel goed idee.
  Al tijdens de bespreking van de eerste agendapunten van die avond waren de gemeenteraadsleden zich al bewust geworden van het belang van dit onderwerp.
  Het aanbod van de wethouder om vanaf nu met de bewoners te overleggen en samen te werken om tot een goed resultaat te komen, geeft mij als ex-bewoner van de Harnaskade een beter gevoel.

 2. Marion 1 december 2013 19:33
  #

  Succes voor het behoud van een mooi stukje Den Hoorn!