Glastuinbouw in Midden-Delfland: een dynamische, innovatieve sector

LTO bezoekOp uitnodiging van LTO Glaskracht Westland legden enkele raadsleden op 25 april een werkbezoek af aan de glastuinbouw in Midden-Delfland. Onze gemeente telt 47 gespecialiseerde glastuinbouwbedrijven met een totale oppervlakte van 186 hectare en 3000 (in)directe arbeidsplaatsen. Daarmee is de sector voor Midden-Delfland van grote maatschappelijke en economische waarde.

Tijdens het werkbezoek werd duidelijk dat de glastuinbouwsector veel dynamischer en vernieuwender is dan vaak wordt gedacht. Jos ten Have – eigenaar van J&P ten Have potplanten – vertelde hoe zijn bedrijf invulling geeft aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hij vertelde hoe J&P ten Have anticipeert op maatschappelijke veranderingen, welke samenwerkingsverbanden hierbij essentieel zijn en op welke manier duurzaamheid in zijn bedrijf een centrale rol speelt. Plantenkweker Van Geeft (P. van Geest) liet zien hoe zijn plantenkwekerij kwalitatief hoogwaardig maatwerk levert aan klanten met sterk uiteenlopende wensen. Afsluitend vertelde Patrick Dekker van Lans BV over het aardwarmte-initiatief Geopower Oudcamp. Een achttal tuinbouwbedrijven uit de Oudcampsepolder in Maasland werken samen bij de realisatie van dit aardwarmteproject. De bedrijven beogen met dit project onafhankelijk te worden van fossiele energiebronnen en aanzienlijk te besparen op hun energiekosten. Na realisatie van dit project wordt per jaar 15 miljoen m3 aardgas bespaard. Dit staat gelijk aan een CO2-uitstoot van 26,7 kilo ton per jaar, ofwel 10.500 huishoudens.

Samenwerking, toekomstgerichtheid, flexibiliteit en innovatie – daar staat OGP voor. Met het werkbezoek aan de glastuinbouwsector in Midden-Delfland werd helder dat deze kernbegrippen ook voor de glastuinbouwsector essentieel zijn om in de toekomst een rol van betekenis te kunnen blijven spelen. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich hier dagelijks met hart en ziel voor inzetten. Een stevige glastuinbouwsector is belangrijk voor de profilering en houdbaarheid van onze gemeente. Wij moedigen LTO Glaskracht dan ook aan voort te gaan op de ingeslagen weg. Realisatie van Geopower Oudcamp zou naar onze mening een enorm stap vooruit betekenen. Immers, wat OGP betreft is Midden-Delfland in 2020 energieneutraal. Wij volgen de ontwikkelingen met grote nieuwsgierigheid. Waar mogelijk zullen wij dit initiatief van harte steunen.

Sonja Smit
gemeenteraadslid namens OGP

Share Button

2 reacties op “Glastuinbouw in Midden-Delfland: een dynamische, innovatieve sector”

 1. Susanne Fiebelkorn 14 mei 2015 10:56
  #

  Aan alles zitten voor-en nadelen . De voordelen van het gebruik van aardwarmte ten aanzien van aardgas zijn in het artikel duidelijk omschreven, de nadelen van het gebruik van aardgas ook. Ik mis in het artikel iets over de effecten/ gevaren van de aardwarmtewinning -waarschijnlijk nog niet (toereikend) bekend- ,maar toch. Om een goede afweging te kunnen maken en ook voor het volgen van de ontwikkelingen is het belangrijk hierover iets te weten.

  • Sonja Smit 15 mei 2015 15:32
   #

   Tijdens de voorlichting hebben wij gevraagd naar de effecten van geothermie op de bodem en eventuele (geologische) gevaren. Geopower gaf onomwonden aan dat er (behalve financiële risico’s) géén gevaren kleven aan de winning van aardwarmte middels geothermie. Zie ook bijvoorbeeld: http://www.geologievannederland.nl/ondergrond/afzettingen-en-delfstoffen/aardwarmte.

   We zijn het wel met u eens. Het gaat hier om een vrij nieuwe techniek, waarvan mogelijk nog niet alle gevolgen bekend zijn. Het klinkt in ieder geval veelbelovend, dus we houden het nauwlettend in de gaten!