Drama in Den Hoorn?

In juli maakte B&W van Midden-Delfland aan de raad en de betrokkenen in Den Hoorn bekend met welke projectontwikkelaar de gemeente het centrum van Den Hoorn wil gaan bouwen.Centrum Den Hoorn 007
Als het goed is, wordt zo’n keuze natuurlijk goed onderbouwd en afgestemd op de behoeften van de kern, de klanten en de ondernemers. Maar. afgaand op het brede ongenoegen en de hoog oplopende emoties in Den Hoorn, moet daar echter iets behoorlijk mis zijn gegaan!

Een echt drama dus?

Er is op zijn minst sprake van een heel grote onduidelijkheid over de achtergronden en de gevolgen van de keuze….
Waarom is er door B&W gekozen voor een centrum met twee supermarkten in Den Hoorn? En wat heeft dat voor gevolgen voor het centrum en de zittende winkeliers?
En wat betekent dit voor de bestaande supermarkt?
Op zich is het geen drama dat er een verliezende ontwikkelaar is. Het ging om een competitie, die heeft een winnaar en dus ook verliezers. Interessanter is  dus de vraag of Den Hoorn hier nu uiteindelijk beter mee af is. Twwe supermarkten betekent meer parkeerplaatsen en winkeloppervlaktes voor de supermarkten. Maar is er dan nog ruimte genoeg voor een gezonde ontwikkeling van de Plus de bestaande en andere winkels? Het is toch de bedoeling dat een nieuwkomer nieuwe klanten naar Den Hoorn brengt en niet dat bestaande ondernemers de nek wordt omgedraaid? Is er dus gedacht aan meer parkeerplaatsen, extra ruimte voor kleine winkels? Wordt dat goed afgestemd met elkaar?

De fractie van Open-Groen-Progressief Midden-Delfland heeft op al deze punten opheldering aan B&W gevraagd. De gemeenteraad is (nog) niet erg uitvoerig geïnformeerd en daarom willen onze raadsleden meer informatie over wat het College van B&W beweegt en gaat doen.
Voor Open-Groen-Progressief Midden-Delfland gaat om een levend, sterk centrum Den Hoorn. Met een breed scala aan winkels en diensten. Het centrum moet een eigen identiteit uitstralen: noem het Cittaslow, of de ‘groene verbinding’ tussen stad en land. Belangrijk is dit niet ‘gewoon’ weer het zoveelste winkelcentrum in de buurt is. Die zijn er al en daar is Den Hoorn te goed voor! We vinden de aanpak van de restyling van de Dijkshoornseweg een goed voorbeeld, zowel in aanpak als in resultaat!

Het echte drama is in elk geval de zoveelste misser van het gemeentebestuur om fatsoenlijk te communiceren met betrokken burgers en bedrijven in Den Hoorn. Die voelen zich door de plannen overvallen en alleen gelaten (na de beslissing vertrokken alle gemeentelijke beslissers ook nog eens spoorslags op vakantie).
Met het gevolg dat nu elke betrokkene in Den Hoorn in de eerste plaats het gevoel heeft niet serieus te worden genomen: “Er wordt niet naar ons geluisterd en het College van B&W houdt geen rekening met onze belangen”!
Zoiets draait elke motivatie om er samen – ondernemers met gemeentebestuur  –  wat van te maken op voorhand de nek om.

En dat is niet zo super dus…

(zie ook de vragen die de fractie heeft gesteld onder ‘Vragen over centrumplannen Den Hoorn’)

Share Button

12 reacties op “Drama in Den Hoorn?”

 1. Peter H. de Koster 13 augustus 2013 23:07
  #

  Ik vind het een schandalige ontwikkeling dat er met de burgers en de bestaande winkeliers geen rekening wordt gehouden!

  Waarom geen non-food winkel erbij, zoals Hema, Blokker, V&D, Marskramer enzovoort, om het centrum compleet te maken. Nu gaan de mensen uit Den Hoorn naar Delft voor de bovengenoemde bedrijven.

  Met nog een supermarkt erbij verliest de kleine ondernemer (speciaalzaken), de bakker, de groenteman, de slager, de kaasboer meer klandizie en hun recht van bestaan.
  Zij zullen niet overleven met zoveel supermarkt geweld!

  Wanneer dit hele plan doorgaat dan heeft Den Hoorn 2 supermarkten en geen kleine ondernemers meer!

  Ik vind het een gemiste kans en getuigen van onbehoorlijk bestuur daar deze volksvertegenwoordigers (?) zulke ondoordachte beslissingen nemen!

  Peter H. de Koster

 2. Pia van Oord 13 augustus 2013 23:28
  #

  Helemaal eens met het uitgangspunt dat er plaats en kansen moeten blijven voor de huidige winkeliers. Daar gaan we het besluit straks op toetsen, want er is nog geen definitieve beslissing gevallen.

 3. piet 14 augustus 2013 09:13
  #

  Maar wat de meeste vergeten is dat de Plus de kans heeft gehad om uit te breiden en die kans heeft laten liggen toen der tijd en dan is het nu de beurt voor de volgende lijkt mij… en tja de inwoners van denhoorn groeit wel maar de consument rijd toch naat de grotere steden kwa inkopen en supermarkt dus ik zeg doen…!!!!

  • Olsthoorn 24 augustus 2013 11:15
   #

   Volgens mij snapt Piet het verhaal rond de uitbreiding van de Plus niet helemaal die kunnen op dit moment niet verder dan wat ze nu zijn uitgebreid . De gemeente stond het verder niet toe . Dus nu moet de heer van Leeuwen gaan passen en meten kwa personeel enz enz . Terwijl het onzinnig is nog een supermarkt in dit dorp. Een non-good winkel oké maar de rest is overbodig!!

 4. Pia van Oord 14 augustus 2013 09:45
  #

  Voor OGP geldt: Als er groeimogelijkheden komen in de kern Den Hoorn, moeten die er op zijn minst óók zijn voor de mensen die Den Hoorn al jaren bedienen met goede winkels. .Met meer winkels en een gezonde concurrentie is niks mis, daar worden de klanten beter van.

 5. Tim Dumaij 14 augustus 2013 23:01
  #

  Den Hoorn wordt steeds groter en daar horen ook veranderingen bij wat betreft winkelaanbod.
  Ik hoop dat Den Hoorn een dorp of ‘dorpachtig’ blijft.
  En daar hoort een slager, bakker, kaas/notenboer gewoon bij!
  Bij de komst van een tweede supermarkt zal niet de Plus, maar zullen deze kleinere ondernemingen de eerste klap gaan voelen.

  Beleg en macaroni koop je in de supermarkt. Maar waar koop je het brood?
  We hebben dan te maken met de woensdag marktbakker, Holtkamp en 2 supermarkten.
  En de kleinsten zullen gaan verliezen.

  Een HEMA of blokker? Ik denk dat hier veel meer vraag naar is.
  Inderdaad, Hoornesen stappen nu op de fiets naar Delft.
  Maar is het genoeg om een bovengenoemde winkel te kunnen laten draaien in Den Hoorn?
  Ik denk dat Den Hoorn daar te klein voor is. Vaak moet je naar meer winkels dan alleen de Blokker en de supermarkt en ga je toch naar Delft.

  • Olsthoorn 24 augustus 2013 11:19
   #

   Niet alleen de kleine winkels zullen als eerst de klap voelen bij de Plus gaan ze hoogst waarschijnlijk heel veel personeel eruit moeten doen om mee te kunnen draaien met winst. Is dat het werkelijk waard?

 6. J. Koene 15 augustus 2013 16:10
  #

  Wat mij betreft komt er wel een tweede supermarkt.
  Voor kwaliteit ga je dan gewoon naar de bakker, de slager en de groenteboer. De zaken die je daar niet kunt halen kun je dan tenminste halen bij een ruime en overzichtelijke supermarkt en niet het claustrofobische hokje van de Plus.

  Dan wordt de Plus meteen uitgedaagd om iets te doen aan zijn prijzen en vooral de manier waarop mensen kunnen winkelen. Jarenlang is er niet uitgebreid en zijn de klanten zonder echte keuze uitgemolken door de Plus.

 7. pia van oord 17 augustus 2013 22:27
  #

  Een goede bijdrage aan het debat.
  Maar laten we de discussie zorgvuldig houden.
  De Plus heeft uitgebreid waar dat mogelijk was – na de opening van het gezondheidscentrum kwam er ruimte vrij en die is gelijk benut. Het woord ‘uitmelken’ lijkt me niet zo op z’n plaats.

 8. S, de Haan 19 augustus 2013 09:44
  #

  Wat mij betreft komt er geen tweede supermarkt in het dorp. De plus moet de mogelijkheid krijgen om uit te breiden dit was het oorspronkelijke plan.De kleine ondernemer is hier ook beter mee af.

  • Olsthoorn 24 augustus 2013 11:21
   #

   Ik ben het volledig met s de haan eens ! Eindelijk iemand met gezond verstand

 9. Pia van Oord OGP 25 augustus 2013 13:35
  #

  Allemaal dank voor jullie eerste reactie en betrokkenheid bij de ontwikkeling van Den Hoorn. We sluiten nu even de discussie tot na 2 september en tot de beantwoording van onze vragen door B&W.
  Wij hebben in jullie reacties gezien dat hoog genoteerd staan:
  – een vernieuwend en breed gesorteerd centrum (ook non-food)
  – een eerlijke kans voor de huidige winkeliers en Super
  – behoud van het dorps karakter.
  We praten later verder over de manier waarop we dit doen, daarvoor moeten we allemaal eerst meer informatie krijgen.