Centrumplan: iederéén is het zat!

Sonja Smit - fractievoorzitter OGP Als inwoner van Den Hoorn vragen mensen me of ik het niet vreselijk zat ben, dat er nog steeds geen vooruitgang zit in de bouw van een nieuw centrum. Mijn antwoord is volmondig: “Ja, dat ben ik zat.” Ik wil kunnen genieten van een gezellig en veilig centrum met een afwisselend winkelaanbod en voldoende parkeergelegenheid. Tja, wie wil dat nou niet? Je zou denken: gewoon bouwen! Dat zou inderdaad kunnen… als iedereen het eens was over hoe en door wie dat centrum gebouwd moet worden. Maar juist daarover zijn de meningen verdeeld. Gevolg: jarenlange rechtszaken. En ondertussen gebeurt er al veel te lang helemaal niets.

Drie jaar terug vond de gemeente dat ook. Om snelheid te maken, schreef ze een prijsvraag uit. Plus en Jumbo leverden mooie plannen in. Jumbo won de prijsvraag. Zij hadden – vond de jury – het beste plan. De meerderheid van de toenmalige gemeenteraad stemde in met het bijhorende bestemmingsplan. OGP stemde tegen, maar zo werkt democratie. Jumbo heeft nu het recht in het centrum van Den Hoorn een supermarkt te bouwen. En daarom heeft de gemeente verplichtingen, óók financiële verplichtingen. Daar kan ze simpelweg niet onderuit, tenzij we daar een paar miljoen voor uittrekken.

Plus en grondeigenaar Van Leeuwen leggen zich niet neer bij het verlies. Zij vinden dat het plan beter kan. Daarom startte Plus/Van Leeuwen nieuwe rechtszaken. Dat houdt de ontwikkeling van het plan Jumbo/Waaijer tot de dag van vandaag tegen. Zo kan niemand voor- of achteruit. Onze OGP-wethouder Piet Houtenbos probeerde samen met beide ontwikkelaars te komen tot een plan waarin ze allebei een kans krijgen. Sceptici genoeg, maar wat mij betreft het proberen waard. Een compromisplan zou alles in één klap oplossen. Twee jaar van gesprekken volgden. Een concessie hier, een extra parkeerplek dáár, wat meer hoogte, een beetje opschuiven… In april waren we er bijna. College en gemeenteraad moedigden de partijen aan om hun compromisplan door te zetten. Tevergeefs. Een van de spelers trok zich terug.

centrum-den-hoorn-1Het risico is nu heel groot dat we nog jarenlang moeten aankijken tegen een onaf centrum. Wat ons betreft hoeft dat niet zo te zijn. Twee jaar lang bleken er mogelijkheden voor een plan met het prijswinnende idee van Jumbo/Waaijer én de ontwikkeling door Plus/Van Leeuwen. Als partijen willen, kan dat nog steeds. Dus kom op, zet samen de schouders eronder en realiseer dat centrumplan. Dat is in ieders belang!

Sonja Smit
fractievoorzitter OGP Midden-Delfland
s.smit@ogp-md.nl

 

Share Button

2 reacties op “Centrumplan: iederéén is het zat!”

 1. Peter van Mil 23 oktober 2016 23:17
  #

  Uiteraard zou het mooi zijn als beide partijen er onderling uitkomen en ook de gemeenteraad coöperatief meewerkt aan de oplossing. Maar als je er met wat meer afstand naar kijkt, heeft de prijsvraag van de gemeente Midden-Delfland meer problemen veroorzaakt dan het heeft opgelost. Er wordt nu te gemakkelijk gezegd, dat de gemeente niet onder het contract met Jumbo uitkan. Toch zou dat zo maar eens de goedkoopste en de beste oplossing kunnen zijn. We hebben daarvoor wel een open mindset in de gemeenteraad nodig. Op dit moment beschikken verschillende fracties over raadsleden met een extreem lange betrokkenheid met dit dossier en dit staat een oplossing in de weg. Hopelijk nemen jonge en frisse raadsleden nu het voortouw.

  Groeten, Peter van Mil

  • Sonja Smit 24 oktober 2016 14:27
   #

   Beste meneer Van Mil,

   De gemeenteraad is in meerderheid voor uitvoering van plan Waaijer/Jumbo. Daarmee is het speelveld begrensd. Wij opereren binnen geldende kaders. We blijven ons onverminderd inzetten. Bedankt voor uw betrokkenheid!

   Hartelijke groet,

   Sonja Smit – fractievoorzitter OGP